Hopp til innholdet

Vestly, Prøysen og Egner – dramatikk av tre store forfattere utgis for første gang

Ni utrykte tekster skrevet av gullrekka innen norsk barnelitteratur. Det kan lyde som et eventyr, men det handler om dramatikk. Vidarforlaget og Norsk barnebokinstitutt inviterer til lansering av 5 nye bind i serien Drama for barn – teatrets sjel.

Thorbjørn Egner er representert med Folk og røvere i Kardemomme by, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, Karius og Baktus, Musikantene kommer til byen, og med små enaktere fra lesebøkene hans. Anne-Cath Vestlys skuespill viser et eksperimenterende teatermenneske som har vært ukjent til nå: Huset i skogen, Ut av trolldommen, Nyfødt Andersen og Heksen Innmaria og Frankogfri. Alf Prøysen er representert med enaktere han skrev for barnesiden Klimpre-Klonken, men ekstra spennende er det at originalmanuskriptet fra hans svenske fjernsynsserie om Teskjekjerringa publiseres for første gang.

Redaktør for de fem nye bindene med norsk barnedramatikk er Anne Helgesen. Hun har også skrevet fyldige biografiske etterord der hun vektlegger de tre forfatternes sterke tilknytning til teaterkunsten.

Tid: Onsdag 24. januar 2018 kl. 16.30
Sted: Store auditorium, 1. etasje i Nasjonalbiblioteket

Henrik Ibsens gate 110, (Solli Plass, Oslo)

Arrangementet strømmes her

Program

16.30: Velkommen ved forlagssjef Gunnar R. Totland, Vidarforlaget,
og Dag Larsen, Norsk barnebokinstitutt
16.40: Doktor i teatervitenskap, Anne Helgesen: I begynnelsen var teatret. Om Egners, Vestlys og Prøysens dramatikk.
17.15: Forfatter og forlegger Anders Heger: Norsk 1950-tall – sentrum i Barnets Århundre.
17.30: Pause med enkel servering
17.45 Master i litteraturvitenskap, Petra J. Helgesen: Åndsverk til salgs? Om salgbare klassikere for barn.
17:50: Bjørn Egner: Forvaltning av en litterær arv – et stort ansvar.
18:15 Spørsmål fra salen
18.30: Slutt

Om bidragyterne

Anne Helgesen og Petra J. Helgesen leder forskningsprosjektet Drama for barn – teatrets sjel. Skuespillene i serien utgis for å styrke den historiske bevisstheten og for å stimulere til fornyelse i oppsettingspraksisen innen norsk barneteater. Det er allerede utkommet 5 bøker i serien på Vidarforlaget. De inneholder skuespill av Frederikke Bergh, Barbra Ring, Hulda Garborg, Sverre Brandt og Agnar Mykle.

Anders Heger er forfatter, oversetter, skribent og forlegger i Cappelen Damm, og har skrevet en rekke bøker både for voksne og barn.  I 2012 kom biografien om Thorbjørn Egner: Egner. En norsk dannelseshistorie.

Bjørn Egner er Thorbjørn Egners eldste sønn, og én av fire søsken som ivaretar arven etter sin far.

Alle foto: Vidarforlaget

Når: 24/01 2018 16:30-18:30

Relaterte innlegg