Hopp til innholdet

En god blanding av humor og alvor

Nordisk barnebokkonferanse 2015, en slags oppsummering: Dag 2.

Dag 2 på den nordiske konferansen «Undergang – eller overgang?» begynte med mye latter. Dagen startet nemlig med Rasmus Bregnhøis presentasjon av sin egen blogg «Rasmus skriver en Nordisk barnebog», et morsomt bidrag til hvor seriøse og mørke nordiske barnebøker kan være.

Rasmus Bregnhøi

 

Neste post på programmet ble ledet av den danske forfatteren Oskar K. Han snakket med Lani Yamamoto, forfatter og illustratør av bildeboken «Stína stórasæng», og Bárður Oskarsson, forfatter og illustratør av bildeboken «Flata kaninin». Begge bøkene er nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014. Det ble til en samtale om oppvekst og kreative prosesser. Yamamoto fortalte at hun kunne tenke seg å skrive andre ting også, men at bildebøker er spesielle for henne. Hun er opptatt av boken som en opplevelse, og det å kunne kontrollere det kreative arbeidet. Oskarsson fortalte også om hvordan han jobber. «– Jeg sitter bare og tegner og venter på at det skal bli noe mer.» Og flere ganger har han ventet flere år. Men med «Flata kaninin» hadde det gått fort, da han fikk ideen om å tegne et flatt dyr.

Stjernebesøk med Barbro Lindgren

Barbro LindgrenEn som ikke har ventet så mange år, men har vært svært produktiv er ALMA-prisvinneren Barbro Lindgren. Hun ble intervjuet av Mats Kempe, som påpekte hvordan Lindgrens forfatterskap har betydd mye for mange barn. Lindgren svarte at merkelig nok er tekstene hennes populære i begravelsesannonser, så kanskje har hun betydd noe for de voksne også. Og det er kanskje ikke så rart, for det er mye alvor i tekstene hennes. Men Lindgren gjorde det klart at man trenger en balanse. «- Jeg tror ikke jeg hadde orket å leve uten humor. Jeg vil at det skal være blandet, humor og alvor, alltid.».

Digitale plattformer

Dag 2 på konferansen gikk vekk fra undergangstemaet fra dag 1, og fokuserte mer på overgang. Og det var derfor naturlig å snakke om barnebokas overgang til digitale plattformer. Øystein Espe Bae snakket på dagens tredje post med Endre Lund Eriksen og Kenneth Bøgh Andersen. Sistnevnte delte sine erfaringer om å skrive SMS-noveller, som blir gitt ut i Danmark av SMS Press. Endre Lund Eriksen fortalte om forskjellene mellom å jobbe med å skrive bok, og å skrive for en app. Han kunne konkludere med at selv om mediet forandrer seg, handler det til syvende og sist om å fortelle en historie.

Screenshot iPad

Screenshot iPad av Wuwu & co.

Det skulle bli mer snakk om apper i neste post. Journalisten Marie L. Kleve snakket med illustratørene Per Gustavsson, Kari Stai og Kamilla Slocinska. Vi fikk en presentasjon av deres arbeider, og det viste seg at deres apper viste en slags utvikling. Gustavsson sin app var en enkel app med noen få interaktive elementer. Kari Stais app «Jakob og Neikob» hadde noen flere valg, blant annet brukte hun musikk i tillegg. Slocinskas app «Wuwu & co» tar det hele litt lenger, og er det Slocinska kaller for en step in bok. Med denne appen kan du både lese, eller bli lest for, men det spesielle er interaktiviteten til appen. Du kan lese mer om dette her.

Etter noen timer i kinosalen var det på tide å spre seg igjen, og velge parallellsesjoner. Du kan lese mer om SMS-noveller her, eller om lettlest bøker her.

Under finner du linker til flere artikler fra konferansen:

Fra nordisk barnebokkonferanse:

Bok er best som bok – fra gårsdagens avslutningsdebatt på nordisk barnebokkonferanse

Bra å lesa mørke ungdomsbøker

Mange dystre ungdomsbøker

Mørket i moderne ungdomsromanar – NBU

Du kan også se NRK Rogaland sin dekning av konferansen her. 

Vi har også oppsummert konferansens første dag.

 

Relaterte innlegg

Stikkord: