Bjørn Ingvaldsen

← Tilbake til nominasjonssiden

Bjørn Ingvaldsen (f. 1962) har i løpet av snart 25 år gitt ut nesten 50 bøker, de fleste for barn og ungdom. Ingvaldsen har gjennom forfatterskapet demonstrert en imponerende bredde, både tematiske og stilistisk. Forfatterskapet kan deles i to, på den ene siden kan vi lese frydefullt morsomme, tøysete eller spennende historier, og på den andre kan vi leve oss inn i gripende skildringer av vanskelige, smertefulle barneliv. Ingvaldsen behersker både en lett og underholdende tone, og han kan på nøkternt, men gripende vis bore dypt i det vondeste som barn kan utsettes for.

Den mest omfangsrike delen av Bjørn Ingvaldsens forfatterskap byr på humor, ville påfunn, spenning og overdrivelser. Et godt eksempel er boka Jeg er berømt! (2000), som er første bind i serien Espen Herberts opptegnelser. Espen forteller hva tenker og gjør, han er nysgjerrig, fantasifull og kreativ. Han setter i gang prosjekter som får uante konsekvenser og ender i kaos og katastrofer. En av de lengste seriene til Ingvaldsen er Fotballaget froskene, som startet i 2008, og tolvte og hittil siste bok kom i 2015.

Romanen Apollo (2018) er en morsom og spennende fantasi om spionasje, romkappløp, stormakter – og modelljernbaner! Persongalleriet består delvis av kjente historiske personer, og delvis snurrige oppdiktede figurer. Boka gir seg ut for å fortelle den skjulte historien om hva som egentlig ledet fram til månelandingen i 1969.

De alvorlige bøkene til Ingvaldsen er fortalt i en dempet og nedtonet stil. Historiene kan være vonde, og byr ikke nødvendigvis på noen løsning eller lykkelig slutt. I boka Tryllemannen (2014) møter vi Otto, som i stor grad er overlatt til seg selv. Han panter flasker og kjøper mat, og skaffer seg sko og sykkel på tvilsomt vis. Tryllemannen som boka henter tittelen fra, likner i starten på Alvekongen i Goethes kjente dikt «Erlkönig», en lokkende og farlig skapning som barnet ser og hører, men som den voksne bortforklarer som tåkedotter og rasling i blader. Tryllemannen lokker barn med tryllekunster og godteri, og er dessverre ingen fantasifigur.

Romanen Far din (2016) åpner med at Leos far blir hentet av politiet. Ved siden av fabrikkjobben har faren vært kriminell, og han har spilt bort mange penger. Alt familien eier er tjuvgods som blir beslaglagt av politiet. Situasjonen blir verre av naboenes anklager og skadefryd, men det fins også støtte å få fra en kamerat og en fotballtrener. Slutten er en oppløftende epilog, det har gått noen år, og Leo og mora er godt etablert et nytt sted.

Hvor mørke og vonde kan barnebøker være? Lydighetsprøven (2018) åpner med et forord hvor Ingvaldsen henvender seg til leseren og sier at uansett hva barn utsettes for, er det aldri barnas feil. I selve romanteksten er den fysiske volden som rammer hovedpersonen Alvis, faktisk ikke direkte beskrevet – men smerten og skaden er med, og slutten er så tragisk som den kan bli.

Bibliografi

Barne- og ungdomsbøker

2019: Nattskift i Nekropolis
2018: Apollo
2017: Lydighetsprøven – En tenkt fortelling om et barn
2017: Ikaros Olsens Kamp for å nå toppen 3: Bestefarkrigen
2016: Far din
2016: Ikaros Olsen kamp for å nå toppen 2: TV-krigen
2015: Ikaros Olsens kamp for å nå toppen 1: Nissekrigen
2015:Fotballaget Froskene 12: Den rosa hevneren
2015: Fotballaget Froskene 11: Snørør
2014: Tryllemannen
2014: Sønnen til læreren 3 – Undervannsskrekk
2013: Fotballaget Froskene 10: Nedoverfotball
2013: Fotballaget Froskene 9: Samarbeid
2013: Fotballaget Froskene 8: Limbos plan
2013: Sønnen til læreren 2 – For null musikk
2012: Sønnen til læreren 1 – Den nye læreren
2012: Fotballaget Froskene 7: Tåkekampen
2011: Bloddråpetreet
2011: Fredes venner 3: Bambusskudd i mørke
2011: Ja, da så! (4-i-ett)
2010: Fredes venner 2: Den flygende pingvin
2010: Fotballaget Froskene 6: Seiersbrølet
2010: Fotballaget Froskene 5: Boller og blod
2010: Harald Hårfagre
2010: Sangen om Lucy
2009: Fredes venner: Den som blomstrer i mai
2009: Fotballaget Froskene 4: Klubben
2009: Fotballaget Froskene 3: Treningsleiren
2008: Fotballaget Froskene 2: Landskampen
2008: Fotballaget Froskene 1: Den nye gutten
2008: Den gule flod eller Jimi Hendriksens kviser
2009: Brødrene Bruns beretninger 4: Klassefesten
2008: Brødrene Bruns beretninger 3: Spøkelseshuset
2007: Brødrene Bruns beretninger 2: Overraskelsen
2007: Brødrene Bruns beretninger 1: Bestefars byrå
2007: Jeg er nyttig. Espen Herberts opptegnelser VI
2006: Jeg er super! Espen Herberts opptegnelser V
2004: Jeg er stjerne! Espen Herberts opptegnelser IV
2002: Jeg er genial. Espen Herberts opptegnelser III
2001: Jeg er in love! Espen Herberts opptegnelser II
2000: Jeg er berømt! Espen Herberts opptegnelser I
2003: Ingenting-ekspressen
2006: Svar, da!
2005: Au da
2004: Nei vel, da
1999: Jada, jada, jada
1998: Stolpesko

Skjønnlitterære utgivelser for voksne

2007: Ungkarsfestivalen. Roman (Wigestrand forlag)
2005: Rally: noveller. (Wigestrand forlag)
2004: Stopp for rød mann: kriminalroman. (Wigestrand forlag)
2000: Et eget prosjekt. Kriminalroman
1996: Å sitere fra virkeligheten. Noveller
1995: Landskap med gul Lada. Noveller

Priser og nominasjoner

2019: Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for Apollo
2018: Nominert til Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for Lydighetsprøven
2018: Nominert til Uprisen for Lydighetsprøven
2018: Nominert til Bokslukerprisen for Lydighetsprøven
2017: Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for Far din
2017: Nominert til Bokslukerprisen for Far din
2016: Nominert til ARKs barnebokpris for Far din
2014: Skolebibliotekarforeningens litteraturpris
2011: Rasmus Løland-stipend
2004: ARKs barnebokpris for Neivel, da
1998: Rogaland fylkes litteraturstipend

Lenker:

https://www.gyldendal.no/Forfattere/Ingvaldsen-Bjoern

https://forfatteren.no/

https://snl.no/Bj%C3%B8rn_Ingvaldsen