Hopp til innholdet

Mari Kanstad Johnsen

← Tilbake til nominasjonssiden

Mari Kanstad Johnsen (f. 1981) regnes som en av de mest utradisjonelle og nyskapende illustratørene i Norge. Hennes illustrasjoner bringer alltid noe nytt til teksten og evner både å begeistre og overraske. Hennes perspektiv ligger hos den unge leser, og hun klarer som få andre å formidle både lekenhet og stor kunst selv til de yngste leserne. Hun blander humor med stort alvor, og viser stor respekt for leserne uavhengig av alder- akkurat som Astrid Lindgren selv.

Mari Kanstad Johnsen har en bachelor i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo (2003–2006) og en mastergrad i historiefortelling fra Konstfack, Stockholm (2008–2010).

Hun debuterte i 2011, da hun illustrerte de kritikerroste bøkene Barbie-Nils og pistolproblemet av Kari Tinnen og Vivaldi av Helge Torvund. Med Livredd i Syden (2013) debuterte hun også som barnebokforfatter. I boken skildrer hun i tekst og tegninger et vakkert forhold mellom en far og en datter. Kanstad Johnsen har illustrert flere bøker for andre forfattere. I tillegg tegner hun for aviser, magasiner og til informasjonsmateriell. Hun har hatt oppdrag for blant annet Morgenbladet, New York Times, Kunstløftet og Nasjonalmuseet

Bildeuttrykket til Kanstad Johnsen er lekent og formsikkert. Hun bruker gjerne sterke og uvante farger i store flater, som hun kombinerer med følsomme blyantstreker, utflytende penselstrøk og en til tider Matisse-inspirert ornamentikk. Teknikken varierer fra tegning og maleri til silketrykk og collage, gjerne i blanding. Ofte tar hun utgangspunkt i det håndlagede og bearbeider det videre digitalt. Selv om teknikken varierer, er det kunstneriske uttrykket gjenkjennelig. Bildene er som fra et unikt og annerledes univers, fulle av barnlig livslyst, med underlige dyr og mennesker. Hun sier selv at hun liker å blande ulike uttrykk. Hun er mer interessert i å tegne alternative universer, ønsker å teste ut det litt pussige uten at det blir for tydelig. «Det underlige kan bare ligge der som et bakteppe, som noe å undre seg over»( https://www.dagsavisen.no/kultur/det-baller-pa-seg-for-marikajo-1.319176)

Hun har innhentet en rekke priser, blant annet Kulturdepartementets Bildebokpris i 2018 for ABC, flere utmerkelser i Årets vakreste bøker for ulike bøker samt spesiell omtale av Ragazzijuryen i Bologna for Jeg Rømmer i 2017. Vivaldi, en bok om mobbing skrevet av Helge Torvund, ble av amerikanske Flavorwire kåret til en av de tjue vakreste barnebøkene noensinne i 2011.

Kilde: https://snl.no/Mari_Kanstad_Johnsen

Bibliografi

Bildebøker med egen tekst

2013: Livredd i Syden/ Scary Holiday
2014: Ballen/The ball
2016: Jeg rømmer/I’m out of here
2017: ABC
2019: 3 2 1

Illustrasjoner i bildebøker

2011: Kari Tinnen: Barbie-Nils & pistolproblemet/Barbiedoll-Nils and the Gun problem
2011: Helge Torvund: Vivaldi
2012: Anniken Bjørnes: Ballongjegeren
2013: Helge Torvund: The Sudden Cats – utgitt av Magikon
2015: Hege Siri: Tunellen/The Tunnel
2015: Lene Ask: D for tiger
2016: Ruth Lillegraven: Eg er eg er eg er: dikt for barn
2017: Hilde Matre Larsen: Gutt og jente later som
2017: Hilde Matre Larsen: Gutt og jente graver
2017: Sara Villius: Natten – utgitt av Rabén och Sjögren i Sverige
2017: Espen Dekko: P + E
2018: Hilde Matre Larsen: Gutt og jente reparerer
2018: Ruth Lillegraven: Skogen den grøne

Liste over lenker:

https://snl.no/Mari_Kanstad_Johnsen

http:///marikajo.com

http://blog.picturebookmakers.com/post/158388725901/mari-kanstad-johnsen

https://www.gyldendal.no/Forfattere/Johnsen-Mari-Kanstad

https://norla.no/nb/focus_titles/17-tokyo-2016-bu.pdf

https://www.dagsavisen.no/kultur/det-baller-pa-seg-for-marikajo-1.319176