Hopp til innholdet

Bildeboka i et kunstvitenskapelig perspektiv

Anne Skaret, førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark, har anmeldt Annika Gunnarssons synligt/osynligt. Receptionen av det visuella i bilderböckerna om Alfons Åberg i BLFT Barnelitterært forskningstidsskrift:

Foto: Makadam förlagAnnika Gunnarssons avhandling synligt/osynligt. Receptionen av det visuella i bilderböckerna om Alfons Åberg (2012) er den første om den svenske bildebokkunstneren Gunilla Bergströms bildebokserie om Alfons Åberg. Tidspunktet for utgivelsen av avhandlingen kunne ikke ha vært bedre med tanke på at Alfons Åberg-serien feiret førtiårsjubileum i 2012. Fra og med utgivelsen av God natt Alfons Åberg i 1972 har det kommet hele 25 bøker, den siste utgitt så sent som høsten 2012. Gunnarssons avhandling inngår slik i en rekke begivenheter som feirer en jubilant som tross sine førti år på bokmarkedet er like ung.

Men studien er også betimelig av andre grunner: Selv om Bergströms bildebøker om Alfons Åberg er oversatt til hele tretti språk og har engasjert boklesere i ulike aldre i fire tiår, er de i beskjeden grad blitt omtalt i akademisk sammenheng. Slik bidrar Gunnarsson til å løfte fram et til nå lite utforsket studieobjekt. Dette gjør hun også på en måte som utfordrer en bildebokforskning som i senere tid har vært dominert av litteraturvitenskapelige tilnærminger. Med bakgrunn fra kunstvitenskap velger Gunnarsson å sette sitt analytiske hovedfokus på bildene i Alfons Åberg-bøkene, og bildenes evne til å fortelle.

Les hele anmeldelsen her

 

Relaterte innlegg