Seminar onsdag 27. august 2014 kl 12.30 – 16.00
i regi av Høgskolen i Hedmark og Norsk barnebokinstitutt
12.30 – 12.35 Velkommen
12.35 – 13.20 ”Dra krakken bortåt glaset”
Stein Erik Lunde forteller om Alf Prøysens liv og verk, illustrert av bildene til Ragnar Aalbu på lerret, og akkompagnert av Reidar Vinje Stensvold som synger noen av Prøysens viser underveis.
13.40 – 14.40 Teskjekjerringas forvandlingskraft
Prøysens fortellinger er blitt oversatt til over tjue språk. For å utforske dem samlet Anne Skaret og Maria Lassén-Seger ni barnelitteraturforskere fra fem land for å bidra til antologien Empowering transformations: Mrs Pepperpot Revisited, som ble gitt ut i England våren 2014. Vi har invitert fire av forskerne:
- Maria Lassén-Seger, Åbo Akademi, Finland: Teskedsgumman, Prøysens ’super-tant’!
- Mia Österlund, Åbo Akademi, Finland: Queera underströmmar i Teskedsgumman
- Svein Slettan, Universitetet i Agder: I eventyrskauen. Teskjekjerringa og naturen
- Anne Skaret. Høgskolen i Hedmark: Illustrasjonenes kraft: Borghild Ruds og Björn Bergs versjoner av teskjekjerringa
15.00 – 16.00 Prøysens barnesanger. Noe høyst ualminnelig i noe høyst alminnelig
Jon-Roar Bjørkvold forteller om Prøysens barnesanger og hvordan de inngår i en tradisjon som startet før ham, men ble påvirket av hans bidrag. Bjørkvold akkompagnerer seg selv gjennom en rekke eksempler fra Prøysens barnesanger og inviterer publikum med inn i Prøysens musiske verden.
Seminaret er gratis. Enkel servering.
Påmelding innen 25. august til post@barnebokinstituttet.no
Sted: Nasjonalbibliotekets auditorium, Henrik Ibsensgt 110 (Solli plass), Oslo
Velkommen!
Om bidragsyterne
Stein Erik Lunde er forfatter og lærer. Han turnerer i ungdomsskolene i Hedmark med et viseprogram om Alf Prøysen og har nettopp gitt ut en biografi for ungdom om Alf Prøysen, Dra krakken bortåt glaset. Lunde har tidligere utgitt kritikerroste biografier som Dylan i IKON–serien, Biografien om Edvard Munch, Biografien om Henrik Ibsen og Biografien om Amalie Skram, i tillegg til skjønnlitteratur for barn og ungdom.
Reidar Vinje Stensvold er musiker og låtskriver. Han synger og spiller gitar, blant annet i bandet Herrene i haven. Han har også spilt inn og skrevet musikk til flere barnesanger med tekst av lyrikeren og barnebokforfatteren Gro Dahle. Stensvold har komponert musikk til og deltatt i flere produksjoner for Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken, og deltatt i en rekke barnetimeproduksjoner for NRK.
Maria Lassén-Seger dr. philos, er informasjonsleder ved Åbo Akademis bibliotek, foreleser i barnelitteratur og litteraturkritiker. Hun er medlem i juryen for ALMA-prisen, og har gitt ut en studie over metamorfosemotivet i engelskspråklig barne- og ungdomslitteratur, samt artikler om bl.a. finlandssvensk barnelitteratur og dyremetaforikk i bildebøker.
Mia Österlund er dosent i nordisk litteratur ved Helsingfors universitet og universitetslærer i litteraturvitenskap ved Åbo Akademi. Hun arbeider ellers som kritiker av barnebøker, er aktiv innenfor det nordiske jenteforskningsnettverket, og er vitenskapelig redaktør for forskningstidsskriftet Barnboken. Österlund har gitt ut en studie om genus i svenske ungdomsromaner, samt artikler om genus i bildebøker, senest i antologien Flicktion. Perspektiv på flickan i fiktionen (2013).
Svein Slettan, Universitetet i Agder, er førsteamanuensis ved institutt for nordisk og mediefag. Han disputerte i 2009 ved Universitetet i Agder, Kristiansand, med avhandlinga «Mannlege mønster. Maskulinitet i ungdomsromanar, pop og film», som var den første norske doktoravhandlingen om ungdomslitteratur. Han har også gitt ut boka Inn i barnelitteraturen. Artiklar om bøker for barn og unge (2010).
Anne Skaret er førsteamanuensis ved Institutt for humanistiske fag ved Høgskolen i Hedmark. I 2012 disputerte hun med avhandlingen Litterære kulturmøter. En studie av bildebøker og barns resepsjon, om hvordan kulturmøter fremstilles i bildeboklitteratur, og hvordan barn leser og forstår slike framstillinger.
Jon-Roar Bjørkvold er professor emeritus i musikkvitenskap. Bjørkvold har gitt ut bøker om og med barns sanger, musikk som politikk, filmmusikk, musikkhistoriens navnløse ildsjeler med mer. Barnas egen sangbok (1979) er kommet i en rekke opplag. I 1981 disputerte Bjørkvold på en avhandling om den spontane barnesangen. Han videreutviklet teorien om at barns spontane sanger er et musikalsk morsmål i hovedverket Det musiske mennesket (1989), som handler om barnet og sangen, lek og læring gjennom livets ulike faser. Boka er kommet ut i mange opplag. Som foreleser er Bjørkvold kjent for å formidle sin kunnskap med entusiasme og smittende engasjement.