Hopp til innholdet

Frode Skaren, månedens illustratør i februar 2021

Min Første Biografi. Jahn Teigen, Gyldendal. 2020

Frode Skaren er mannen bak Uglylogo. Han jobber hovedsakelig som illustratør, med studio i en låve, og etter mer enn ti år i yrket elsker han fortsatt jobben sin.

–Jeg er utdannet på Kunsthøgskolen i Oslo og flyttet etter endt skolegang tilbake til hjembygda, Kvinesdal, der jeg har et studio i en låve, men også et coworking-miljø i sentrum der jeg kan jobbe.

– Hvorfor tegner du?
– Jeg jobber hovedsakelig som illustratør og min tilnærming til faget er håndtegnede illustrasjoner, så da må jeg jo tegne da – ellers blir det ikke brød på bordet. Den virkelige grunnen til jeg tegner er fordi det er meg. Det er gjennom tegning jeg tenker. Jeg bruker tegning i nesten alt jeg gjør, jeg bruker det for å skissere en idé, jeg tegner julekort og bursdagsinvitasjoner, jeg tegner matpakke-kort til barna mine, og blueprints for 6-åringens nye, store oppfinnelse (et eller annet kuttet ut i papp og teipet sammen som kan resultere i å skyte ut laserstråler, gi deg enorme krefter eller gjøre deg usynlig).

– Hvordan jobber du med illustrasjon og tredimensjonelle flater?
– Jeg bruker mye tid på å tenke på en gitt brief, før jeg setter igang skissearbeidet. Jeg tegnet alt på iPad så lenge det ikke er en hensikt å sitte igjen med en original. Det er utrolig effektivt i forhold til tidligere da jeg måtte tegne, skanne, retusjere og så sende til kunden. Nå sender jeg tegningen fem sekunder etter den er ferdig. Men jeg jobber jo en del med fysiske former også. Ved enkelte oppdrag bruker jeg fysiske former for å skape et uttrykk jeg er ute etter. Da jobber jeg ofte med tre som er frest ut, pusset og malt. 
– I tillegg lager jeg en del silketrykk, som er en lang prosess, det er i bunn og grunn at man selv ER trykkeriet. Man har kontroll på alt fra start til finish og man bruke alle sanser i en slik prosess. Farger som man blander selv, papir med deilig tekstur, maling som lukter digg og fysisk arbeid man ikke får ved å sende en digital fil til trykkeriet.

– Hvordan er redaksjonelle prosjekter annerledes enn kommersielle oppdrag?
– Det er kanskje rart, men jeg tenker ikke så mye på om oppdraget er redaksjonelt eller kommersielt. Jeg fokuserer på hva oppgaven er og hvordan jeg best kan levere. Når det er sagt så er det jo veldig stas å få tegne til en bok eller en avis, da er man jo publisert! Navnet mitt står i ingressen. På omslaget! Første gang det skjedde tok jeg fire bilder av det. Haha! Kommersielle oppdrag har større budsjett og ofte mange kokker, så det kan fort bli en lang prosess, men det er jo kult når man ser sine illustrasjoner på produkter som fremmede legger i handlekurven sin. Jeg liker ikke den ene typen oppdrag bedre enn den andre, det er selve variasjon på oppdragstype som gjør at jeg elsker jobben min.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Jeg er midt i oppstarten på et par nye oppdrag som jeg dessverre ikke har lov å si så mye om. Det morsomste jeg vet er nye oppdrag og spesielt den fasen jeg er i nå der ideer skal oppstå og jeg kan tenke kreativt. 

– Hva og hvem inspirerer deg?
– Jeg blir inspirert av folk som er flinke i det de gjør. Jeg hører på en del TED-talks og lignende, men der er jeg håpløs; etter kort tid med inspirerende foredrag må jeg sku av og begynne å skape noe. Man kan godt si det skal lite til å gi meg inspirasjon.

– Hvilke bildebøker har gjort inntrykk på deg?
– Litt tilbake i tid her, men Klikk av Øyvind Torseter er en bok jeg alltid kommer tilbake til som en av mine favoritter. Den kom ut i 2004, men den leses fortsatt i vårt hus. Det er flere grunner til den treffer meg så bra. De stemningsfulle illustrasjonene med nydelige detaljer, den relative enkle fortellingen om gutten som låser seg inne på do, om katten som er sin egen lille fortelling, og minimalt med tekst. En vakker bok. 
– Jeg er også veldig glad i bøkene til Mari Kanstad Johnsen. En bok vi har lest flere ganger er Livredd i Syden. En spennende og litt skummel bok, som heldigvis ender godt. Og helt sjukt nydelig illustrert.

uglylogo.no

Relaterte innlegg