Siden 1989 har Tamer arbeidet for å gi barn og unge i de palestinske områdene bøker, kunnskap og kulturelle møtesteder.
Barn i både byer og flyktningeleire får tilbud om å møtes og låne bøker, skrive egne historier, lage film, radio og teater. Institutttet tilbyr også workshops for forfattere og illustratører, og gir barn og unge mulighet til å bearbeide krigstraumer gjennom sosiale og kulturelle aktiviteter.
Tamerinstituttet er opptatt av å gi barn og unge fristeder til å utfolde sine kreative talenter. Unge palestinske jenter forteller at å skrive gir dem et fristed: Når de finner på egne historier, føler de seg fri og kan sjøl bestemme hva som skal skje.
I ALMAs presentasjon går det fram at Tamerinstituttet vil «med böckernas hjälp (…) få de unga att växa och utvecklas, ge dem identitet och självkänsla, stimulera dem att tänka och fantisera, skapa och kommunicera.». Ingen liten oppgave, i et land hvor utrygghet og fiendebilder i høy grad dominerer.
Generaldirektør ved Tamerinstituttet, Renad Qubbaj, fortalte under Bokmessa i Gøteborg om store daglige utfordringer i et område hvor grensene er blokkert for import av nye bøker og læremateriell, og hvor elektrisiteten kommer og går og faren for nye israelske angrep er overhengende.
«På ett vis lærer barna seg å leve slik og blir vant til situasjonen», sier Renad Qubbaj, som sjøl kommuniserer med sine Tamer-kolleger via Skype og e-post når det er umulig å reise mellom Gaza og Vestbredden på møter.
«Vi distribuerer bøker ved å kopiere alle boksidene og faxe dem til hverandre», forteller hun, og understreker at oppfinnsomheten blir stor når situasjonen i landet er vanskelig. Instituttet har helt nylig fått ALMA-prispengene inn på konto, og har ennå ikke avgjort hvordan pengene skal brukes – men ideene er mange.