Hopp til innholdet

Vinneren av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2013, Seita Vuorela, er død

Seita Vuorela ble 44 år gammel. Hun var den første vinneren av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2013 med romanen Karikko (Blindskär). Seita Vuorela (tidligere Parkkola, f. 1971) bodde i Helsingfors og arbeidet som forfatter og fotograf. Hun underviste også i kreativ skriving. Ungdomsromanene hennes er oversatt til en rekke språk, bl.a. svensk, engelsk, fransk, italiensk og tysk.

I mai 2014 deltok Vuorela på Norsk Litteraturfestival i programmet «Nordisk fantasy – hva er det?» i regi av NBU og Norsk barnebokinstitutt hvor hun ble intervjuet av Stig Elvis Furset:

– Romanen ble definert som fantasy av juryen til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, og det gir et sett med sjangerkonvensjoner og leseforventninger. Men i romanen din er det ikke sånn. Virkelighetsplanene sklir sømløst i hverandre. Er dette fantasy?

– Jeg har ofte blitt nødt til å svare på dette spørsmålet. Og min mening er at det ikke er forfatterens oppgave å sjangerdefinere boka. Det er de som flytter inn i huset som boka er, som må bestemme. Eller så må man finne på nye sjangre. Mange i Finland definerer den som magisk realisme, en sjanger som jeg trives mer i, enn jeg gjør i fantasy.

Les intervjuet Virkeligheten som drømmenes vevmateriale

Seita Vourela

Seita Vuorela. Foto: SWOY

 

 

 

 

 

 

Fra begrunnelsen til Nordisk Råds jury:

«Seita Vuorelas roman Karikko (Blindskär) er seg selv nok på en god måte, og den er seg sin egen tiltrekningskraft bevisst. Den henvender seg til alle dem som ikke ønsker seg en ferdigtygd leseopplevelse. I Finland har boka helt berettiget blitt utstyrt med en baksidetekst der den klassifiseres som et verk for unge og voksne. Vuorela selv holder imidlertid fast på betegnelsen barneroman når det gjelder hennes siste romaner. Hun mener at den moderne ungdomsromanen manipulerer de unge ved at den allerede i forkant mener å kjenne til unge menneskers behov og drømmer!

Vuorela utnytter den internasjonale fantasyboomen for sine egne kunstnerisk ambisjoner på en måte som fornyer hele sjangeren. Stilmessig henter hun stoff fra den magiske realismen og den akkurat nå så populære dystopien, men Karikko inneholder også den klassiske ungdomsromanens grunnleggende intrige: et ungt menneskes frigjøring og oppdagelsen av ens egen vei i livet.»

Les hele begrunnelsen

 

 

Kilder: Wikipedia, NBU, Nordisk Råd, NBI

Relaterte innlegg