Hopp til innholdet

Vinner av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2013 – Finland: «Karikko» (Blindskär)

Finland - Seita Vourela

Seita Vuorela
Fotograf: WSOY

Norsk barnebokinstitutt gratulerer Finland med den første Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris. Prisen ble delt ut i Den Norske Opera 30. oktober 2013. Presentasjonen og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider.

Finland: Karriko (Blindskär) av Seita Vuorela og Jani Ikonen (ill.), 2012

Seita Vuorelas roman Karikko (Blindskär) er seg selv nok på en god måte, og den er seg sin egen tiltrekningskraft bevisst. Den henvender seg til alle dem som ikke ønsker seg en ferdigtygd leseopplevelse. I Finland har boka helt berettiget blitt utstyrt med en baksidetekst der den klassifiseres som et verk for unge og voksne. Vuorela selv holder imidlertid fast på betegnelsen barneroman når det gjelder hennes siste romaner. Hun mener at den moderne ungdomsromanen manipulerer de unge ved at den allerede i forkant mener å kjenne til unge menneskers behov og drømmer!

Vuorela utnytter den internasjonale fantasyboomen for sine egne kunstnerisk ambisjoner på en måte som fornyer hele sjangeren. Stilmessig henter hun stoff fra den magiske realismen og den akkurat nå så populære dystopien, men Karikko inneholder også den klassiske ungdomsromanens grunnleggende intrige: et ungt menneskes frigjøring og oppdagelsen av ens egen vei i livet.

Romanens landskap består av en forfallen campingplass og en silo, samt de tragiske hendelsene som har inntruffet der, med årsaker som blottlegges helt mot slutten av romanen.

Foto: WSOYI sentrum for hendelsene står en familie, et brødrepar, fjorten år gamle Mitja og den noen år eldre Waldemar, deres blodsbånd, men samtidig også sorg, oppgitthet og skyld. Mitja blir kjent med noen gutter som henger ved campingplassen. De er utstøtte mennesker som på en merkelig måte ser ut til å være fanget i Jentas garn, hun som bor på Hotell Horisont. Vuorela bygger opp intrigen bit for bit, ved hjelp av tilbakeblikk, hentydninger og løse deler, som en mosaikk. Fortellerteknikken både utfordrer og belønner leseren.

Karikko uttrykker refleksjoner rundt individ og samfunn lik dem vi finner i William Goldings Fluenes herre, Alexander Mellis Barneregjeringen og Suzanne Collins’ The Hunger Games.

Med tanke på intrigen er portretteringen av voksne og da spesielt barnas foreldre velbegrunnet. De framstilles som nærmest gjennomsiktige og viljeløse skikkelser, de besitter ikke lenger noen virkelig autoritet og mangler berøringspunkter med barna sine.

Vuorela benytter også gamle myter, for eksempel den greske sagnskatten og finsk folketro i Dødsjomfruens skikkelse, dessuten klassiske eventyr, spesielt H.C. Andersens «De ville svanene».

Jani Ikonens omslagsbilde er fengslende. Inni romanen finnes også Ikonens svart-hvite, fotoaktige tegninger som kan tolkes som avbildede sjelelandskap.

Seita Vuorela (tidligere Parkkola, f. 1971) er bosatt i Helsingfors og arbeider som forfatter og fotograf. Hun underviser også i kreativ skriving.

Hennes ungdomsromaner er oversatt til en rekke språk, bl.a. svensk, engelsk, fransk, italiensk og tysk.

Anmeldelse på barnebokkritikk

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

Relaterte innlegg