Hopp til innholdet

Det er av barn og fulle folk en skal høre sannheten!

av Birgit Farstad

Jeg har ingen statistikk over hva fulle folk låner, men jeg har statistikk over hva barn og unge låner. Sannheten er at barn elsker å lese serier.

 

Denne måneden offentliggjorde vi utlånstallene for 2015 ved Kristiansund bibliotek.

http://www.kristiansund.folkebibl.no/Kristiansund-bibliotek/Om-biblioteket/Fakta-og-dokumenter/Tall-og-fakta/Tall-og-fakta-2015

 

På ti på topp-listen over de mest utlånte bøkene for barn- og unge var det bare en bok som ikke var i en serie. Disse tallene er nesten en blåkopi av bibliotekar Ellen Elisabeth Nicolaisens tall for NBI fra 2012. Her var 94 av de 100 meste utlånte bøkene seriebøker. Barn i Kristiansund er altså ganske like barn ellers i landet.

 

10 på topp-serier ved Kristiansund bibliotek.

På de øverste tre plassen rager bøker i En pingles dagbok-serien.  Andre bøker på lista er «Gutta i Trehuset», «Karsten og Petra» og «Nedtegnelse fra en populær partyjente -NOT!»

 

Pingler og partyjenter

Jeg har aldri lest bøkene om pingler og partyjenter.  En grunn er at jeg ikke utstår at folk skal gjøre ting i flokk. Da hele Norge leste Knausgård holdt jeg meg hard. Ikke denne dama, nei!

 

Dag Larsen operer  i sin artikkelen: «Tar seriene rotta på barnelitteraturen?» med tre forskjellige seriertyper; Konseptserier (Forlagserier som f.eks Leseløve, GGB, 10:12 ), Føljetong-serier (Forfatterserier som f.eks Frøken Detektiv, Animorph, Otto Monste), Sykluser (Forfatterserier): I syklusseriene utforskes fortelleruniverset mer. Her spiller helten en stor rolle. Omslaget har mye å si i sykluskonseptet.

Skal jeg være ærlig så er jeg nok en syklusleser! Serier som Harry Potter, Pippi Langstrømpe og Narnia-bøkene har gitt meg mange gode leseopplevelser.

 

Blant ti på topp-bøkene ved Kristiansund biblioteker fordelingen 50/50 mellom forlagserier eller forfatterserier.

 

Sannheten er at barn ofte leser i flokk og alle slags serier!

 

Hvilke barnebøker markedsføres?

Forlagenes markedsføring av barnebøker domineres fullstendig av seriene. Her er sjansen til fortjeneste større enn ved enkeltutgivelser. I 2014 ble det utgitt 1207 barne- og ungdomsbøker. Noen få av disse bøkene stakk av med nesten alle markedsførings-kronene. Kombinasjonen av god markedsføring, medieomtale og jungeltelegrafen fører til at noen få serier får nesten all oppmerksomheten. Resultatet er at mye flott litteratur ikke når ut til leserne.

 

Spørsmålet blir da hvem som skal løfte fram enkeltutgivelsene og bredden i barne- og ungdomlitteraturen. Selv om det er forståelig at forlagene ønsker å tjene penger, kan man nok hevde at markedsføring av bestselgerne dominerer vel mye.

 

Selvskryt kommer fra hjertet.

I arbeidet med å formidle barne- og ungdomsbøker ved Kristiansund bibliotek har vi vektlagt å finne fram til nye, gode bøker. Noen av disse er bestselgerne, mens andre er bøker vi ikke føler har fått den oppmerksomheten de fortjener.

 

Resultatet av dette arbeidet er vi veldig fornøyd med. Utlånet til barn (6-14 år) økte med 65 % fra 2014 til 2015. Formidlingsarbeidet er den viktigste grunnen til dette.

 

Vi har i mange år invitert skoleklasser til biblioteket. I 2015 hadde vi nesten dobbelt så mange klassebesøk som året før. 1., 3., 5., og 8. trinn ved byens skoler ble invitert og de aller fleste kom. Dette gjorde altså stort utslag på utlånstallene. (Utlånet av bokkasser til skolene var uendret og ikke medregnet her. Det er utlånet til personlige lånere som står for denne økningen.)

Biblioteket arrangerer også lesekonkurransen «Sommerles». I 2015 hadde vi mer enn dobbelt så mange deltakere som i 2014!  Det er ingen tvil om at  formidling lønner seg.

 

Formidling av serier.

Jeg har aldri formidlet en forlagserie eller en forfatterserie utenom Harry Potter for barn og unge. Jeg har kanskje nevnt dem i en bisetning, og sagt ting som liker du «Marg & bein» liker du kanskje denne, men aldri gjort det på en skikkelig måte. Årsaken til dette er at jeg har følt at de har solgt seg selv. Jeg har også tenkt at den litterære kvaliteten ikke er spesielt godt. Snakker om å være fordomsfull!

 

Kanskje jeg skal gi dem en sjanse. Biblioteket skal være naturlig, troverdig og positiv formidler av barne- og ungdomslitteratur, og serier er en viktig del av dette. Når det kommer til stykke så er det jo opp til leserne å avgjøre hvilke bøker de vil låne.

 

Sannheten er at serier blir lånt ut i hopetall. Tenk på hvordan utlånet kan bli om jeg begynner å formidle alle typer serier.

 

På tide å utfordre seg selv seg

I kveld skal jeg finne frem rødvinsglasset å lese en serie. Om det blir bøker fra Marg & bein-serien, En pingles dagbok eller Donut-dagboken vet jeg ikke. Jeg må sjekke hvilke av disse som er inne på biblioteket først. Etterpå skal du få min ærlige oppfatning. Det er av fulle folk og barn en skal høre sannheten!

 

Les mer om nettstudiet i samtidslitteratur for barn og unge.

 

 

Relaterte innlegg