Andreas Iversen tegner mer og mer digitalt, men han gir likevel ikke slipp på penn, tusj og papir. 34-åringen bor i Sandvika og har sine røtter i tegneserien.
– Hvordan ble du illustratør?
– Jeg har elsket å lage tegneserier helt siden jeg var liten. Dette har fulgt meg hele veien, selv om jeg ikke har noe formell utdannelse innenfor området. Det er gjennom tegneseriene at jeg fikk mine første illustrasjonsoppdrag. Først i studentavis, deretter i blader. I 2013 illustrere min første bok. Redaktør Steffen Sørum på Cappelen Damm hadde lest en av tegneseriene mine i Egmonts nå nedlagte «Godt Nytt», og likte streken min så godt at han ga meg sjansen til å illustrere boken Skurkene tar toget (2014) av Tor Edvin Dahl og Nils Håkon Nordberg.
– Fortell litt om hvordan du jobber – fra idé til ferdig illustrasjon
– Når jeg jobber med illustrasjoner får jeg ofte et manus eller en synopsis fra forfatteren. Jeg leser gjennom én gang først, og lar det synke litt inn. Så henter jeg frem skisseboka, og tegner ut fra det jeg husker. Her dukker karakterene opp, i alle fall en tidlig førsteversjon. Deretter finner jeg frem manus igjen og tegner små thumbnails (miniatyrbilder, red. anm.) i margen, samt noterer ned små ting jeg må huske. Neste steg er å lage en skisse basert på disse thumbnailsene. Til slutt tusjer jeg, og fargelegger.
– Hva kjennetegner streken din?
– Den er nok preget av å jobbe mye med tegneserier, og forbildene mine herfra. Jeg prøver å ha en lett og ledig tegnestil, og håper det kommer frem i streken min.
– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Jeg har akkurat levert illustrasjoner til en ny barnebok i samarbeid med Aleksander Kirkwood Brown, som denne gangen ikke er i serien Edward Rubikons Mysterier. Boken handler om mygg som skal rane en blodbank, og kommer ut en gang på vårparten. Vi satser også på at det kommer mer Edward Rubikon etter hvert, selv om planene ikke er helt konkrete ennå.
– Hvilke illustratører har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og hvorfor?
– Jeg prøver å være mest mulig som en svamp og suge til meg tips og inspirasjon fra mange forskjellige kilder. Men de som har inspirert meg mest er nok Daniel Clowes, Charles Burns, Mike Mignola og Steffen Kverneland. Alle mest kjente for sine tegneserier. Disse har alle en stil og en strek jeg liker, og de holder alle et skyhøyt nivå. En annen stor inspirasjonskilde er Theodor Kittelsen. Ingen lager så stemningsfulle illustrasjoner som det han gjorde.
– Hva, utenom illustrasjon, inspirerer deg i ditt arbeide?
– Jeg blir veldig inspirert av foto, spesielt gamle fotografier. Historie er også noe jeg finner mye inspirasjon gjennom, og filmer, tv-serier og bøker. Jeg prøver også å bruke elementer av meg selv og det rundt meg, spesielt når jeg lager tegneserier.
– Er det noen bildebøker du husker spesielt fra din barndom?
– Det gikk mest i tegneserier. Asterix og Sprint var favorittene. Det ble selvsagt også en del Donald. Jeg elsket også å bla i illustrerte leksikon, fakta-, historie- og kunstbøker jeg fant i bokhylla. Jeg husker fremdeles følelsen jeg fikk første gang jeg bladde gjennom en Theodor Kittelsen-bok og møtte på Pesta som kom opp trappen. Jeg ble vettskremt, samtidig som jeg ikke klarte å se bort.
Du kan lese mer om Andreas Iversen på hans nettside
[justified_image_grid ids=»21963,21962,21961,21960,21959,21958,21957,21956,21955,21954,21953,21952,21951,21950,21949,21948,21947,21946 » title_field=off caption_field=off link_title_field=off img_alt_field=caption lightbox=magnific]