Det er ikke alltid lett å vite hva som er rett og galt, men de fleste av oss er enige om noen ting, som for eksempel at det er galt å slå. I det spørsmålet finnes det vel ingen gråsoner?
For hovedpersonen i Kaia Dahle Nyhus bildebok Hvorfor det? er det imidlertid ikke så enkelt. For hva hvis den andre har sagt noe slemt først? Er det da så galt å slå? Er det galt bare fordi det er en regel? Og hvorfor får man ikke lov til å være slem en gang i blant?
Hvorfor det? starter med at hovedpersonen og jeg-fortelleren blir såra av Tiril. Tiril sier nemlig at hovedpersonen har hundebæsj på skoen som stinker. Da slår hovedpersonen Tiril.
Kaia Dahle Nyhus har ikke for vane å servere barn (eller voksne) enkle løsninger på livets mange problemer. Det gjør hun heller ikke i denne boka. Hovedpersonen blir fortalt av forskjellige voksne at det er galt å slå. Læreren, helsesøsteren, psykologen, rektoren, mamma og pappa sier det etter tur. Men ingen av dem kan gi et godt svar på hvorfor. «Det er bare sånn det er», er svaret som går igjen.
Det er (forståelig nok) ikke et særlig tilfredsstillende svar for hovedpersonen, og som leser kan man bli litt irritert på de voksnes lettvinte svar i Hvorfor det?. Men er det egentlig så lett å gi et godt svar på et spørsmål om hvorfor noe er rett og noe annet er galt?
Én ting er å vite hva det rette er. Men de fleste har jo erfart at det er noe ganske annet å alltid handle rett. Et annet eksempel på et barn som stiller spørsmål ved voksnes normer og regler finner vi i bildeboka Tiril som trodde at …, skrevet av Eva Staaf og illustrert av Emma Adbåge. Tiril og vennen Tage vet godt hvordan det er å være dem og bo der de bor, men de vet ikke hvordan det er være en annen. Det skal Tiril prøve å finne ut av, og hun blir med mange forskjellige venner hjem.
Tiril utforsker sine egne verdier idet hun oppsøker nye deler av verden og reflekterer over det hun har sett med vennen Tage i etterkant. Hun legger for eksempel merke til at det er forskjellige krav til oppførsel i forskjellige hjem. I et hjem kan man bråke og rote, i et annet må man sitte helt stille. Men den fineste refleksjonen i boka er knyttet til en hjemløs mann som Tiril og moren går forbi flere ganger. Tiril skjønner at han trenger penger, og hun spør moren om de kan gi. Men moren forklarer at hun bare har bankkort, og det kan hun nesten ikke gi ham, for det er det massevis av penger på. Tiril forstår ikke logikken i dette:
«Desto bedre,» sier hun.
For Tiril har jo lært at man skal hjelpe. Det vet til og med babyer, sier Tage.
«Hvorfor gjør man det ikke da, sier Tiril.
Tage syns det er et godt spørsmål.
Vanskelig, men godt.»
Denne gangen anbefaler jeg bøker som stiller vanskelige, men gode, spørsmål:
- Kaia Dahle Nyhus: Hvorfor det? Cappelen Damm 2021
- Eva Staaf og Emma Adbåge (ill.): Tiril som trodde at … Omnipax 2015
- Birte Svatun og Tiril Valeur: Rett eller galt. Cappelen Damm 2018
Teksten er tidligere trykket i tidsskriftet Barnehagefolk, og er gjengitt med tillatelse.