Hopp til innholdet

Kristin Ørjasæter takket av som direktør ved Norsk barnebokinstitutt

Styreleder Torbjørn Urfjell overrekker et trykk av Mari Kanstad Johnsen til avtroppende direktør Kristin Ørjasæter.

Fra nyttår går Kristin Ørjasæter av som direktør ved Norsk barnebokinstitutt, og over i en ny stilling som professor, med arbeidsoppgaver innen forskning og undervisning.

Mandag den 19. desember ble hun takket av i en mottakelse på instituttet, og talerlista var lang. Torbjørn Urfjell, styreleder ved instituttet, ville si noen ord og takke på vegne av styret. Han kunne samtidig overrekke en gave fra styret og instituttet til den avtroppende direktøren: et trykk av en av våre fremste barnebokillustratører, Mari Kanstad Johnsen. Bildet var dessuten hentet fra bildeboka P+E av Espen Dekko, som har vært student ved vår forfatterutdanning. Etter styrelederen takket Odin Adelsten Aunan Bohman, statssekretær i Kulturdepartementet, Kristin Ørjasæter for innsatsen på vegne av departementet og regjeringen. Videre fikk vi høre fra Karen Frøsland Nystøyl, fagredaktør for scenekunst, litteratur og musikk i Periskop, fagleder for instituttets forfatterutdanning på bachelornivå, Steffen Sørum og tidligere styreleder Trygve Nordby.

De fremmøtte fikk også høre et musikalsk innslag av jazzgitarist Per Einar Watle, som fremførte sin versjon av Ennio Morricones Love Theme fra den italienske filmklassikeren Cinema Paradiso.

Elisabeth Helland Larsen er forfatter, skuespiller og klovn, og var del av første kull ved vårt masterstudium. Hun fremførte et langdikt på vegne av alle studentene. I tillegg talte tidligere utdanningsleder ved instituttet, Dag Larsen, Jens Morten Hanssen fra Nasjonalbibliotekets forskningsavdeling og Petter Aaslestad, nestleder i instituttets styre, før Kristin Ørjasæter selv ville si noen ord.

Avtroppende direktør brukte anledningen til å takke studentene, de ansatte, sam­arbeids­partnere, instituttets styre, råd og styre- og rådsledere, tidligere og nåværende, for å nevne noen. Hun takket også sin forgjenger, Karin Beate Vold, og viste til at Nisrin Maktabi Barkouki overtar direktørstillingen i januar. Ørjasæter omtalte Barkouki som en person med «et brennende hjerte for barnelitteratur og målgruppene», og ber om at hun får like mange gode hjelpere som hun selv har hatt. Hun sa videre: «Akkurat hvor fremtiden vil ta Norsk barnebokinstitutt, det vet jeg ikke. Det vil bli annerledes. Ikke bare fordi den nye direktøren er en annen type enn meg, men fordi betingelsene hele tiden endrer seg. Den som jobber for barnelitteratur, kan ikke ha begge beina på jorda og stå stille», før hun ønsket alle julefred.

Nisrin Maktabi Barkouki overtar fra nyttår som direktør for Norsk barnebokinstitutt. Hun kommer til stillingen fra Deichman, der hun har ledet bibliotekene i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Hun har også flere år bak seg fra Det flerspråklige bibliotek og Nasjonalbiblioteket.

Kristin Ørjasæter har vært direktør for Norsk barnebokinstitutt siden 2008 og ble etter hvert også forskningsleder med professorkompetanse. I sine 14 år som direktør har hun jobbet spesielt med:

Ørjasæter har jobbet med å utvikle Norsk barnebokinstitutt til en møteplass for kunst og kunnskap. En lang rekke seminarer har gjort instituttet til en variert møteplass for formidling. Temaene har variert fra krig i barne- og ungdomslitteratur til barnedramatikk, flerspråklighet, sensur, flukt, litteraturformidling, flerkultur, visuell makt og litteratur for alle.

Under Ørjasæters ledelse har instituttet også mottatt ekstra midler fra Kulturdepartementet ved fire anledninger: til etablering av instituttets tre akkrediterte utdanninger fra kultur- og likestillingsministrene Trond Giske, Hadia Tajik og Trine Skei Grande, og sist i 2022 til leselystsatsing og litteraturformidling fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Relaterte innlegg