Hopp til innholdet

Tor Fretheim er død

Forfatter og journalist Tor Fretheim er død. Han var en modig barne- og ungdomsbokforfatter, en dyktig oversetter og en bra mann. Fretheim mottok Kulturdepartementets barne- og ungdomslitteraturpriser hele fire ganger.

Tor Frethaim

Tor Fretheim, foto: Tord-Erik Andresen (Cappelen Damm)

Tor Fretheim (f. 1946) døde 9. desember, 72 år gammel. Cappelen Damm, beskriver ham på sine nettsider som en usedvanlig ærlig forfatter, som nektet å holde igjen om det han følte det var viktig å snakke om:

Det var en intens og givende øvelse å jobbe med Tors tekster. Hvordan kan man som forlag og redaktør si nei til å ta i eller ta opp noe som er så sant, så bunnløst ærlig?

Som ungdomsforfatter, var Fretheim lydhør overfor leserne. Han reiste mye rundt og snakket med ungdommer, og hørte på deres historier. Her hentet han inspirasjon til sine egne fortellinger, og han var særlig opptatt av erfaringene til unge gutter, og formidle deres utfordringer gjennom litteraturen. Han skrev om ting som var preget av skam og tabu, som kjønnsidentitet, homofili, barnemishandling og psykiske lidelser. Forlaget beskriver litteraturen hans slik:

Tors romaner var korte, men innholdsrike, og gikk rett til kjernen av det han ville fortelle. Han formidlet inderlige følelser, dyp sorg og store problemer i et lite format og med et dempet språk, men med stor innvirkning på leseren. Han fikk sagt så mye med få ord, og det er nok derfor hans bøker har vært favoritter blant lettleste bøker for ungdom. Bøkene er kanskje lette å lese, men de er langt fra lettvinte!

Relaterte innlegg