Hopp til innholdet

Å kjenne seg hjemme i barne- og ungdomslitteraturen?

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto: Rabie Madaci via Unsplash

Er det noen som ikke gjør det? Hvorfor ikke? Er det andre kunst- og kulturuttrykk som lykkes bedre med å favne ‘alle’? Hva kan i så fall barne- og ungdomslitteraturen hente fra disse for å oppleves mer relevant?

Seminaret innledes med en gjennomgang av den nordiske populærkulturens koloniale arv. En rekke forfattere bidrar også gjennom dagen. Vi har invitert bidragsytere som jobber innenfor kunsthistorie, musikk, tv/film, teater, spill og idrett, og som også har en tilknytning til ord, tekst, formidling og barns medvirkning, for å høre hvordan de jobber for å forbli relevante for ‘alle’ barn og unge.  

Heldagsseminar tirsdag 13. oktober
Tid: 10.30-16.15
Sted: Nasjonalbibliotekets auditorium, Henrik Ibsensgate 110, Oslo (Solli plass)
Arrangør: Norsk barnebokinstitutt

Program

10.00–10.30: Kaffe og registrering

10.30–10.40: Åpningsinnslag, høytlesing av bildeboken «Slem» av og med Veronica Salinas, forfatter og dramatiker, og Synnøve Seljebu Hoven, elev ved musikklinjen Majorstuen skole, fløyte, piano. 

10.40–10.45: Velkommen ved Birgitte Eek, formidlingsleder, Norsk barnebokinstitutt

10.45–11.45: To feel at home in children’s literature?
Lecture, questions from the audience, discussion with the audience / foredrag, spørsmål fra og diskusjon med publikum.
Temi Odumosu, art historian at Malmö Universitet: Odumosu will explore the colonial reminiscenses in Nordic popular culture to respond to the following questions: What will it take to make multicultural children feel that Norwegian children’s literature is their own? How inclusive is the Nordic children’s literature scene? And in what ways can we encourage diverse artists to contribute their creativity, wisdom, and voices into literature for children and young adults?
Video-overføring
Ordstyrer: Kristin Ørjasæter, direktør Norsk barnebokinstitutt

11.45–12.30 Lunsj

12.30–13.10 Hva kan arbeidsmetodene til film og tv tilføre barne- og ungdomslitteraturen?
Kortforedrag, spørsmål og diskusjon med publikum. Med Marte Sunde Härter, NRK, manusforfatter på TV-seriene 17, 18 og de kommende 16 og 19, Mahmona Khan, forfatter og manusforfatter for tv-serien Skitten snø.
Ordstyrer: Tyra Teodora Tronstad, forfatter.

13.10–13.20 «Unge Engebretsen», rap ved Kenneth Engebretsen.

13.20–13.40 Mine ord, min musikk? Broen til barne- og ungdomslitteraturen
Rapper Kenneth Engebretsen i samtale med Neha Naveen, forfatter. Spørsmål og diskusjon med publikum.

13.40–14.00 Kaffepause

14.00–14.40 Å kjenne seg hjemme i teateret
Kortforedrag, spørsmål og diskusjon med publikum. Med Camara Joof, skuespiller, forfatter og tidligere kunstnerisk leder for Den Mangfaldige scenen, og
Ketil Kolstad, skuespiller, produsent og formidler.

14.40–15.25 Å spille med ord
Korte innlegg, spørsmål og diskusjon med publikum. Med Michael Stilson, forfatter og tidligere fotballspiller, Mikael Noguchi, illustratør og art director i Megapop og Jørgen Taraldsen, spillutvikler og daglig leder i Megapop.
Ordstyrer: Steffen Sørum, forfatter og faglig leder ved forfatterutdanningen på bachelornivå ved Norsk barnebokinstitutt.

15.25–16.10 Drømmen om barne- og ungdomslitteraturen?
Kunstneriske innslag/ytringer ved Brynjulf Jung Tjønn, forfatter, og Veronica Salinas, forfatter og dramatiker.
Samtale med Eivind Myklebust, kritiker og journalist.

16.15: Slutt

Om deltakerne

Birgitte Eek
Birgitte Eek

Birgitte Eek er formidlingsleder ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har arbeidet med programmering av litterære arrangementer, konferanser og festivaler, og som rådgiver i barne- og ungdomskultur, anmelder, konsulent, og i bokhandel. Hun er litteraturviter med etterutdanning i barne- og ungdomslitteratur.

Kenneth Engebretsen, foto: André Holden

Kenneth Engebretsen er en hardtslående rapper fra Stovner og Haugenstua i Groruddalen i Oslo. I 2011 utga han mixtapen Baksiden av medaljen med låta For Groruddalen. I 2017 høstet han gode kritikker for debutalbumet Sønn av Kjell. Albumet ble produsert av duoen Martin Bjørnersen og Bjørnar Krogh (Khat/Hashish). Om Groruddalen har Engebretsen sagt: «Også er det en fordel å være vokst opp i Groruddalen med folk i alle farger og fra alle land og religioner»

Marte Sunde Härter

Marte Sunde Härter jobber som manusforfatter og konseptutvikler i NRK.

Hun er idéhaver til og manusforfatter av ungdomsdramaserien 17, og har nettopp skrevet ferdig seriens fjerde sesong. Hun har spisskompetanse på ung målgruppe, og har de siste årene utviklet og skrevet drama- og dokumentarserier for unge i og utenfor NRK. Hun har utover dette fartstid som TV-produsent, grafiker i Dagens næringsliv, og som skribent for flere selvstendige tidsskrifter.

Camara Lundestad Joof
Camara Lundestad Joof, foto: Maria Gossé

Camara Lundestad Joof (f.1988) er en norsk-gambisk dramatiker, forfatter og scenekunstner. Arbeidet hennes tar i hovedsak for seg normkritikk, interseksjonalitet og dekolonisering, og er i stor grad dokumentarisk. Joof er tidligere husdramatiker på Dramatikkens Hus, og debuterte med boka Eg snakkar om det heile tida på Det norske samlaget i 2018. Den vil ha premiere i dramatisert form på Riksteatret i 2021. Verkene hennes er oppført i Sverige, Danmark, Norge og Tyskland. Joof er oppnevnt rådsmedlem i Kulturrådet og leder Scenekunstutvalget. Siden 2019 har hun vært fast  helgekommentator i Dagbladet.

Mahmona Kahn

Mahmona Khan er forfatter og skribent og har bl.a. jobbet som journalist for Dagbladet, X-plosiv og LO-Aktuelt, samt skrevet flere bøker som belyser tabubelagte temaer knyttet til minoriteter i Norge. Hun har forfatterutdanning fra Norsk barnebokinstitutt og debuterte med ungdomsromanen SKITTEN SNØ i 2011. TV-serien SKITTEN SNØ er basert på romanen, og er skrevet av Mahmona selv og manusforfatter Thomas Moldestad. Nylig også plukket ut til å være med i et talentutviklingsprogram i regi av Norsk Filminstitutt.

Ketil Kolstad, foto: Espen Storhaug

Ketil Kolstad (45) er utdannet skuespiller, og han har også fullført forfatterstudiene til NBI. Han har 23 års erfaring som skuespiller, dramatiker og instruktør, og jobber nå frilans. Ketil har blant annet vært teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater og daglig leder for Foreningen !les. Han er aktuell med familiemusikalen «The Time of Nick» som får corona-forsinket premiere både på skjerm og scene i USA i 2021.

Eivind Myklebust

Eivind Myklebust, f. 1988, er litteraturkritikar i Klassekampen.

Neha Naveen

Neha Naveen er barne- og ungdomsbokforfatter, tidligere student og har vært ansatt ved Norsk barnebokinstitutt. Hun jobber i dag som kulturkonsulent i Bydel Stovner, hvor hun er oppvokst og hvor hun bor i dag også. 

Mikael Noguchi
Mikael Noguchi

Mikael Noguchi (født 1976) Har arbeidet med dataspillutvikling siden 1994. I tillegg til dette har han illustrert en rekke barn og ungdomsbøker. Han har også sammen med journalist Øyvind Holen vært medforfatter og illustratør for den prisbelønte tegneserien Drabant Vol. 1 (2012), 2 (2014) og 3 (2018) som handler om Graffiti og oppvekst i Groruddalen på 90-tallet. Mikael arbeider også med graffiti og gatekunst og har satt satt spor rundt omkring i Oslo og resten av Norge.

Temi Odumosu
Temi Odumosu, foto: Ian Martindale

Temi Odumosu is Senior Lecturer in Cultural Studies at Malmö University in Sweden. Her international research and cultural practice is concerned with the representation of African peoples, visual and affective politics of slavery and colonialism, colonial archives and archiving, Afro-Diaspora aesthetics, and more broadly exploring how art mediates social transformation and healing. Her PhD thesis at the University of Cambridge explored the construction and use of African caricatures in British satirical prints during the eighteenth and early nineteenth centuries.

Veronica Salinas, foto: Kristin Aafløy Opdan

Veronica Salinas er forfatter, skuespiller og dramatiker med spansk og indiansk bakgrunn. Hun holder foredrag over hele landet, lager forestillinger, driver språkkafe, og har jobbet som rådgiver og formidler i organisasjonen Leser søker bok i syv år. Hun har gitt ut flere bøker for barn og ungdom og har spilt og skrevet flere tekster for scenen presentert på Nordic Black, Det Norske Teatret, Beaivváš Sámi Nášunálateáhter og Riksteatret.

Michael Stilson, foto: Knut Åge Dahl

Michael Stilson er forfatter og tidligere fotballspiller. For debutromanen Bare spille ball mottok han Trollkrittet og Uprisen, og kom i år ut med oppfølgeren Alene gjennom. Han har som uttalt målsetting å vekke leselysten hos gutta i fotballgarderoben.

Steffen Sørum
Steffen R. M. Sørum

Steffen Sørum er forfatter og førsteamanuensis i skrivekunst, og faglig leder for forfatterutdanningen på bachelornivå hos Norsk barnebokinstitutt. Steffen har jobbet i forlagsbransjen i 16 år som forlagsredaktør for barne- og ungdomslitteratur. Han debuterte i 2000 med romanen «Du elsker meg» og har siden gitt ut en rekke bøker for både barn, ungdom og voksne. For boken «Skriv genialt!», som han skrev sammen med Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos, fikk Sørum Kulturdepartementets pris for beste fagbok i 2016.

Jørgen Tharaldsen
Jørgen Tharaldsen

Jørgen Tharaldsen er daglig leder i Megapop, og har jobbet med spillutvikling og i kulturbransjene i over 25 år, bl.a som innkjøpssjef for Free Record Shop, Produkt Direktør i Funcom i 11 år, som freelance journalist i VG, Dagsavisen og Associated Press over 10 år, og også politisk via Virke Produsentforeningen. De siste åtte årene har han vært daglig leder i Megapop, en norsk spillutvikler som også gjør en rekke oppdrag mot norske bedrifts-aktører. Megapops ‘produkter’ er i dag tilstede i veldig mange norske klasserom, via partnere som Aschehoug, Gyldendal, Kahoot og flere andre, og Megapop bruker spillteknologi og ‘Gamification’ i stadig flere sektorer. Utover det med-driver han ‘Norske snowboardere’ på Facebook, en av landets største sosiale nettverk for action-sport, og er også en ihuga hobbyfotograf.

Brynjulf Jung Tjønn, foto: Julia Granberg, Blunderbuss

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) arbeider som forlagsredaktør for barn og unge i Samlaget. Han er også forfattar og har skrive fleire bøker for vaksne, ungdom og barn. I 2013 vann han Brageprisen med ungdomsromanen SÅ VAKKER DU ER. Han har vakse opp i Feios i Sogn og Fjordane, men bur no i Oslo.

Tyra T. Tronstad, foto: Stine Friis Hals

Tyra Teodora Tronstad debuterte i 2007 med diktsamlingen «Mandag morgen står de døde i kø». Hun har etter det gitt ut seks bøker for barn og ungdom. «Hvis det er flere som juger nå» (2011) ble nominert til Kulturdepartementets litteraturpris, «Hundetanker» (2012) ble nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. For «Mørket kommer innenfra» (2016) og for «Flaggermusmusikk» (2019) mottok hun Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Kristin Ørjasæter
Kristin Ørjasæter,

Kristin Ørjasæter er professor i litteratur med innretning på barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere vært ansatt ved Aarhus Universitet og Universitetet i Oslo og arbeidet som barnebokredaktør og redaktør for nettstedet barnebokkritikk.no. Som direktør for Norsk barnebokinstitutt har hun blant annet etablert Barnelitterært forskningstidsskrift BLFT, det første nordiske, fagfellerefererte open access-tidsskriftet for barne- og ungdomslitteraturforskning.

Påmelding

Navn og telefonnummer lagres for eventuell smittesporing, og slettes når behovet bortfaller.

Når: 13/10 2020 10:00-16:15
Påmeldingsfrist: 05/10 2020
Påmeldingsfristen er dessverre utløpt

Relaterte innlegg