Å kjenne seg hjemme i barnelitteraturen?

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto: Rabie Madaci via Unsplash

Hvem gjør ikke det? Hvorfor ikke? Har andre kunst- og kulturuttrykk med et bredt tilfang av barn og ungdom noe å lære bort? Hva kan i så fall barne- og ungdomslitteraturen hente fra disse for å oppleves mer relevant?

Vi har invitert folk som jobber innenfor musikk, tv/film, teater, spill og idrett, og som også har en tilknytning til ord, tekst, formidling og deltakelse, for å høre hva som rører seg hos dem. Forfattere kommer det selvsagt også.

Heldagsseminar tirsdag 13. oktober
Tid: 10.30-16.15
Sted: Nasjonalbibliotekets auditorium, Henrik Ibsensgate 110, Oslo (Solli plass)
Arrangør: Norsk barnebokinstitutt
Påmelding innen 5. oktober OBS! begrenset kapasitet

Programmet strømmes – lenke kommer.

Program

10.00–10.30: Kaffe og registrering

10.30–10.40: Åpningsinnslag: Veronica Salinas, forfatter og dramatiker

10.40–10.45: Velkommen ved Birgitte Eek, formidlingsleder, Norsk barnebokinstitutt

10.45–11.45: To feel at home in children’s literature?
Lecture, questions from the audience, discussion with the audience / foredrag, spørsmål fra og diskusjon med publikum.
Temi Odumosu, art historian at Malmö Universitet: Odumosu will explore the colonial reminiscenses in Nordic popular culture to respond to the following questions: What will it take to make multicultural children feel that Norwegian children’s literature is their own? How inclusive is the Nordic children’s literature scene? And in what ways can we encourage diverse artists to contribute their creativity, wisdom, and voices into literature for children and young adults?
Video-overføring
Ordstyrer: Kristin Ørjasæter, direktør Norsk barnebokinstitutt

11.45–12.30 Lunsj

12.30–13.10 Hva kan arbeidsmetodene til film og tv tilføre barne- og ungdomslitteraturen?
Kortforedrag, spørsmål og diskusjon med publikum. Med Marte Sunde Härter, NRK, manusforfatter på TV-seriene 17, 18 og de kommende 16 og 19, Mahmona Khan, forfatter og manusforfatter for tv-serien Skitten snø.
Ordstyrer: Tyra Teodora Tronstad, forfatter.

13.10–13.20 Kunstnerisk innslag.

13.20–13.40 Mine ord, min musikk? Broen til barne- og ungdomslitteraturen
Musiker (navn kommer) i samtale med Neha Naveen, forfatter. Spørsmål og diskusjon med publikum.

13.40–14.00 Kaffepause

14.00–14.40 Å kjenne seg hjemme i teateret
Kortforedrag, spørsmål og diskusjon med publikum. Med Cici Henriksen, kunstnerisk leder for Hiphopteater-festivalen SPKRBOX, Camara Joof, skuespiller, forfatter og tidligere kunstnerisk leder for Den Mangfaldige scenen.
Ordstyrer: Ketil Kolstad, skuespiller, produsent og formidler.

14.40–15.25 Å spille med ord
Korte innlegg, spørsmål og diskusjon med publikum. Med Michael Stilson, forfatter og tidligere fotballspiller, Mikael Noguchi, illustratør og art director i Megapop og Jørgen Taraldsen, spillutvikler og daglig leder i Megapop.
Ordstyrer: Steffen Sørum, forfatter og faglig leder ved forfatterutdanningen på bachelornivå ved Norsk barnebokinstitutt.

15.25–16.10 Drømmen om barne- og ungdomslitteraturen?
Kunstneriske innslag/ytringer ved Brynjulf Jung Tjønn, forfatter, Veronica Salinas, forfatter og dramatiker og Bjørn Sortland, forfatter og professor i skrivekunst ved Norsk barnebokinstitutt.
Samtale med Eivind Myklebust, kritiker og journalist.

16.15: Slutt

Om deltakerne

Birgitte Eek
Birgitte Eek

Birgitte Eek er formidlingsleder ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har arbeidet med programmering av litterære arrangementer, konferanser og festivaler, og som rådgiver i barne- og ungdomskultur, anmelder, konsulent, og i bokhandel. Hun er litteraturviter med etterutdanning i barne- og ungdomslitteratur.

Marte Sunde Härter

Marte Sunde Härter jobber som manusforfatter og konseptutvikler i NRK.

Hun er idéhaver til og manusforfatter av ungdomsdramaserien 17, og har nettopp skrevet ferdig seriens fjerde sesong. Hun har spisskompetanse på ung målgruppe, og har de siste årene utviklet og skrevet drama- og dokumentarserier for unge i og utenfor NRK. Hun har utover dette fartstid som TV-produsent, grafiker i Dagens næringsliv, og som skribent for flere selvstendige tidsskrifter.

Cici Henriksen er kunstnerisk leder for Hiphopteater-festivalen SPKRBOX.

Camara Joof er skuespiller og forfatter, tidligere kunstnerisk leder for Den Mangfaldige scenen.

Mahmona Kahn

Mahmona Khan er forfatter og skribent og har bl.a. jobbet som journalist for Dagbladet, X-plosiv og LO-Aktuelt, samt skrevet flere bøker som belyser tabubelagte temaer knyttet til minoriteter i Norge. Hun har forfatterutdanning fra Norsk barnebokinstitutt og debuterte med ungdomsromanen SKITTEN SNØ i 2011. TV-serien SKITTEN SNØ er basert på romanen, og er skrevet av Mahmona selv og manusforfatter Thomas Moldestad. Nylig også plukket ut til å være med i et talentutviklingsprogram i regi av Norsk Filminstitutt.

Ketil Kolstad, foto: Espen Storhaug

Ketil Kolstad (45) er utdannet skuespiller, og han har også fullført forfatterstudiene til NBI. Han har 23 års erfaring som skuespiller, dramatiker og instruktør, og jobber nå frilans. Ketil har blant annet vært teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater og daglig leder for Foreningen !les. Han er aktuell med familiemusikalen «The Time of Nick» som får corona-forsinket premiere både på skjerm og scene i USA i 2021.

Eivind Myklebust

Eivind Myklebust, f. 1988, er litteraturkritikar i Klassekampen.

Neha Naveen

Neha Naveen er barne- og ungdomsbokforfatter, tidligere student og har vært ansatt ved Norsk barnebokinstitutt. Hun jobber i dag som kulturkonsulent i Bydel Stovner, hvor hun er oppvokst og hvor hun bor i dag også. 

Mikael Noguchi er illustratør og art director i Megapop.

Temi Odumosu is Senior Lecturer in Cultural Studies at Malmö University in Sweden. Her international research and cultural practice is concerned with the representation of African peoples, visual and affective politics of slavery and colonialism, colonial archives and archiving, Afro-Diaspora aesthetics, and more broadly exploring how art mediates social transformation and healing. Her PhD thesis at the University of Cambridge explored the construction and use of African caricatures in British satirical prints during the eighteenth and early nineteenth centuries.

Veronica Salinas, foto: Kristin Aafløy Opdan

Veronica Salinas er forfatter, skuespiller og dramatiker med spansk og indiansk bakgrunn. Hun holder foredrag over hele landet, lager forestillinger, driver språkkafe, og har jobbet som rådgiver og formidler i organisasjonen Leser søker bok i syv år. Hun har gitt ut flere bøker for barn og ungdom og har spilt og skrevet flere tekster for scenen presentert på Nordic Black, Det Norske Teatret, Beaivváš Sámi Nášunálateáhter og Riksteatret.

Michael Stilson, foto: Knut Ange Dahl

Michael Stilson (f. 1987) fra Trondheim er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har laget tv-serie for NRK om livet som fotballspiller. Bare spille ball er debutboka hans. For den vant Michael Stilson Uprisen 2019 og Trollkrittet. Oppfølgeren Alene gjennom kom i 2020.

Bjørn Sortland
Bjørn Sortland

Bjørn Sortland er forfatter og professor i skrivekunst ved Norsk barnebokinstitutt. Sortland har skrevet 60 skjønnlitterære bøker i ulike sjangre, i all hovedsak for barn og unge, men også flere bøker for voksne. Bøkene hans er oversatt og gitt ut i 24 land. Sortland har også skrevet manus til langfilm, kortfilm og teater, og bokanmeldelser og artikler for aviser og tidsskrift. Han har undervisningserfaring fra universitet og høgskoler i Norge og utlandet, og har holdt foredrag, forfatterbesøk og skrivekurs.

Steffen Sørum
Steffen R. M. Sørum

Steffen Sørum er forfatter og førsteamanuensis i skrivekunst, og faglig leder for forfatterutdanningen på bachelornivå hos Norsk barnebokinstitutt. Steffen har jobbet i forlagsbransjen i 16 år som forlagsredaktør for barne- og ungdomslitteratur. Han debuterte i 2000 med romanen «Du elsker meg» og har siden gitt ut en rekke bøker for både barn, ungdom og voksne. For boken «Skriv genialt!», som han skrev sammen med Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos, fikk Sørum Kulturdepartementets pris for beste fagbok i 2016.

Jørgen Taraldsen er spillutvikler og daglig leder i Megapop.

Brynjulf Jung Tjønn, foto: Julia Granberg, Blunderbuss

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) arbeider som forlagsredaktør for barn og unge i Samlaget. Han er også forfattar og har skrive fleire bøker for vaksne, ungdom og barn. I 2013 vann han Brageprisen med ungdomsromanen SÅ VAKKER DU ER. Han har vakse opp i Feios i Sogn og Fjordane, men bur no i Oslo.

Tyra T. Tronstad, foto: Stine Friis Hals

Tyra Teodora Tronstad debuterte i 2007 med diktsamlingen «Mandag morgen står de døde i kø». Hun har etter det gitt ut seks bøker for barn og ungdom. «Hvis det er flere som juger nå» (2011) ble nominert til Kulturdepartementets litteraturpris, «Hundetanker» (2012) ble nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. For «Mørket kommer innenfra» (2016) og for «Flaggermusmusikk» (2019) mottok hun Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Kristin Ørjasæter
Kristin Ørjasæter,

Kristin Ørjasæter er professor i litteratur med innretning på barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere vært ansatt ved Aarhus Universitet og Universitetet i Oslo og arbeidet som barnebokredaktør og redaktør for nettstedet barnebokkritikk.no. Som direktør for Norsk barnebokinstitutt har hun blant annet etablert Barnelitterært forskningstidsskrift BLFT, det første nordiske, fagfellerefererte open access-tidsskriftet for barne- og ungdomslitteraturforskning.

Påmelding

Navn og telefonnummer lagres for eventuell smittesporing, og slettes når behovet bortfaller.

Når: 13/10 2020 10:00-16:15
Påmeldingsfrist: 05/10 2020

Relaterte innlegg