Hopp til innholdet

Fredrik Edén er månedens illustratør i mars 2024

Fra boka 101 ting å gjøre før du blir voksen, Cappelen Damm 2024, illustrasjon: Fredrik Edén

Fredrik Edén illustrerer barne- og ungdomsbøker fra hjemmekontoret, mens corgien hans, Pølsa, passer på at alt går riktig for seg.

– Hvorfor tegner du?
– Jeg har vært glad i å tegne så lenge jeg kan huske, og har nok alltid hatt litt anlegg for det også. Det fungerer for meg som den perfekte måten å få utløp for kreativiteten på. Jeg har også hatt veldig støttende foreldre som til og med lot meg tegne på veggene på barnerommet da jeg var liten. Selv om det kanskje ikke alltid ble like vakkert.

Hvordan tegner du?
– Når jeg starter en illustrasjon pleier jeg som regel å lage mange kjappe små skisser av idéen. Små, enkle representasjoner av konseptene for å få tankene ut på papiret, jo flere, jo bedre. Her snakker vi pinnemennesker og kruseduller. Når jeg har fått ned en god mengde små skisser, så velger jeg ut de jeg føler har mest potensial. Neste steg pleier å være at jeg jobber videre med skissen i det formatet endelig illustrasjon skal være i. Fortsatt relativt røff, men her legger jeg mer tanke i formspråk, farge, uttrykk, komposisjon osv. Dette gjør jeg frem til jeg føler at jeg har satt en god nok plan til å starte på endelig illustrasjon.
–Hvis det skal være karakterer som er viktige for illustrasjonen er det ikke uvanlig at jeg har en egen skisseprosess for å bli bedre kjent med dem. Gjerne i forskjellige vinkler og positurer. I enkelte tilfeller finner jeg at det også kan være fint å gjøre dette med bygninger.
– Når jeg starter på den endelige fasen på illustrasjonen, så pleier jeg å få ned de største formene først, for så å arbeide meg ut fra dem. Detaljer pleier å være det siste jeg tegner inn i illustrasjonen. Det kan av og til være vanskelig å se når en illustrasjon er ferdig, så da pleier det å hjelpe å få litt avstand fra den. La den stå over natta, og se på den med ferske øyne dagen etter. Da ser jeg som regel om det er noe jeg klør i fingrene etter å endre, eller om jeg synes den ser ferdig ut.
– I det daglige arbeider jeg for det meste digitalt med Photoshop, Procreate og lignende. Dette er verktøy som gir meg presisjon i arbeidet og lar meg å jobbe mer iterativt. Jeg er også glad i bruke tradisjonelle medier, men dette gjerne mer til personlige prosjekter og fritid.

– Hva gjør en illustrasjon til et godt bokomslag?
– For min del vil jeg at illustrasjonen skal fange oppmerksomheten din. Den skal formidle stemningen i boken, og også gjøre deg nysgjerrig på historien uten å fortelle for mye. Jeg vil gjerne at det skal være helhetlig, og det er et stort pluss om illustrasjonen leser godt både på avstand og kloss hold.

– Hvordan er redaksjonelle prosjekter annerledes enn kommersielle oppdrag?
– Av de kommersielle oppdragene jeg har hatt er det nok litt større variasjon i hva tegningen skal brukes til, og derav større variasjon i arbeidsoppgavene. I kommersielle settinger har jeg tegnet mest innenfor nyhetsbrev og idéutvikling, men har også tegnet på vegger, store plater med hull i, klær og støvler. Så for min del har nok kommersielle oppdrag vært noe mindre forutsigbare enn de redaksjonelle.
– Ellers føler jeg at resultatet på mange kommersielle prosjekter gjerne har en utløpsdato. De er for det meste ment å eksistere til en satt tid, så borte. Jeg føler redaksjonelle prosjekter fungerer litt annerledes der. Om man treffer med en god bok, så er det fort noe som kan bli satt pris på av en person over mange år, noe jeg synes er ganske stas.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
Akkurat nå er jeg så heldig at jeg har flere prosjekter jeg jobber med samtidig. I tillegg til et par bokomslag, så jobber jeg sammen med Mikkel Niva og Nils Petter Mørland om boken 101 ting å gjøre før du blir voksen. Den handler om alt det morsomme, helsprøe, spennende, koselige og magiske en barndom kan romme, som voksne kanskje vanligvis ikke driver med. Dette blir min første gjennomillustrerte bok som ikke er en leseløve, og jeg gleder meg til den kommer ut 25. April.
– Ellers jobber jeg med den tredje Boka i leseløveserien Kroppen min sammen med Sarah Herlofsen. I denne boka skal du få bli bedre kjent med rompa, og jeg mistenker at det er mange unge lesere som vil finne denne boka veldig gøy.
– Sammen med Sarah Herlofsen arbeider jeg også med boken En dag i ungdomskroppen. En bok med svar på hyppige stilte spørsmål fra barn og unge, og en haug med gøyale fakta og nyttige tips som er rettet mot litt eldre barn.

– Hva og hvem inspirerer deg?
– Jeg er nok en person det er ganske lett å inspirere, så det er ganske mye som inspirerer meg: bøker og filmer, natur, historie, og gamle bygninger. Jeg er veldig glad i dyr, så det blir jo en del dyretegninger. Ellers så har jeg også alltid vært veldig glad i monstre, halloween og skumle historier.
– Jeg er veldig glad i å se på andre illustratørers arbeid, og kan fort bli inspirert av å scrolle på sosiale medier eller titte i vakkert illustrerte bøker.

– Er det noen bøker du husker spesielt fra barndommen?
– Min absolutte favorittbok var Spøkelsestoget av Stephen Wyllie og illustrert av Brian Lee. Det er en vakker, fargerik og litt skummel barnebok med holografiske elementer og cut outs på noen av sidene. Den boka hadde jeg med meg overalt da jeg var liten, og jeg har den fortsatt på kontoret i dag. Det er ikke umulig at det er denne boken som startet min store kjærlighet til monstre og spøkelser.

Du finner flere av Fredrik Edéns illustrasjoner her: fredrikeden.com / @edenfre / Facebook

Relaterte innlegg