Hopp til innholdet

Nora Brech – månedens illustratør i april 2020

«Ulveskogen» Nora Brech, 2019, Aschehoug

Hun har vokst opp i kollektiv på Bygdøy, og skulle egentlig bli tannlege eller lege. I dag spiller Nora Brech spiller tamburin i band, og er månedens illustratør i april 2020.

Hvorfor tegner du?
– Da jeg var liten satt jeg aldri stille, foreldrene mine løp etter meg dagen lang. Det gikk så langt at de tok meg med til en utredning for å finne ut om jeg hadde ADHD. Legen spurte foreldrene mine om det fantes noe som kunne gjøre at jeg konsentrerte meg over lengre tid. Da var svaret enkelt: ark og tegnestifter eller bøker. Og sånn har jeg det vel fortsatt. Jeg er en ganske urolig person av natur, men tegne kan jeg gjøre i timevis uten avbrudd. Det er det jeg gjør hver dag faktisk, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd!

Kan du fortelle litt om teknikken bak dine illustrasjoner?
– Teknikken bak mine illustrasjoner varierer fra gang til gang. Jeg pleide å bruke mye svarte arkitekt-tusjer for å tegne veldig små detaljer. Så begynte jeg å bruke aquarell-maling og fargeblyanter. Men, i fjor fikk jeg en iPad som har forandret hverdagen min betraktelig. I mitt yrke har man ikke nødvendigvis ferie på samme tid som fast ansatte så før pleide jeg å pakke ned all maling, tusjer, fargeblyanter og ark i en stor sekk og ta det med meg hvor enn jeg skulle. Den sekken var med opp til Romsdalsfjellene og til Thailand blant annet. Og nå har jeg kun en liten iPad som kan skvises med hvor enn jeg skal. Nå er jeg bare avhengig av strøm.

– Hvordan arbeider du med det organiske opp mot det geometriske?
– En gang i løpet av utdannelsen (jeg studerte for å bli Art Director ved Westerdals) gikk det opp for meg at det var mulig å tjene penger på å tegne. Den første utstillingen jeg hadde bestod av tegninger der det organiske møtte det geometriske. Jeg brukte passer og linjal og var opptatt av at det skulle se presist og balansert ut. Jeg holdt på med denne stilen i noen år før jeg begynte å illustrere barnebøker. Da fikk jeg plutselig lyst til å slippe meg mer løs. Jeg jobber alltid med å ikke være for perfeksjonistisk og å ikke stoppe opp ved ett spesifikt sted i illustrasjonen jeg jobber med. Å heller fokusere på motivet som en helhet. Det har blitt en slags kamp jeg har med meg selv hver dag.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– For tiden jobber jeg med litt av hvert. Jeg har tre bokprosjekter på gang, en av dem er min fjerde bok (tenk det!). Noe jeg synes er vanskelig er å hoppe mellom de forskjellige bøkene jeg jobber med. Man setter seg inn i ett univers også må man plutselig hoppe over til det neste. Det er jo veldig synd om man tar med seg noe fra den ene boka over i den andre. Men, jeg er også takknemlig for at jeg har mye å gjøre i tide fremover. Dette er jo en usikker tid og man kan jo bli stressa av å være selvstendig næringsdrivende. I alle fall om man er litt nevrotisk sånn på bunn.

Hva og hvem inspirerer deg i ditt arbeide?
– Jeg blir inspirert av alt mulig. Da jeg var liten så syns jeg Quentin Blake var helt rå. Det syns jeg fortsatt! Han kan uttrykke så mye med så få streker og får det til å se så lekende lett ut. Jeg streber etter å jobbe på den måten, men det tar nok litt tid før jeg er der. Ellers så syns jeg Phillip Fix har nydelige barneillustrasjoner. Og Shaun Tan! Også syns jeg Mari Kanstad Johnsen er dødsflink. Hjemme har jeg flere plakater av renessansemalerier og ja… listen er lang! Musikk og film bruker jeg mye tid på. For tiden går det mye i Steely Dan. I min nye bok har jeg lyst til å få inn elementer fra sørstatene i USA. Naturen og kulturen der har alltid fascinert meg. Jeg bodde i Oklahoma fra jeg var 11 til 12 år og har siden den gang hatt lyst til å bruke noe fra det oppholdet i en bok.

Hvilke bildebøker har gjort inntrykk på deg?
– Når jeg tenker på bildebøker som har gjort inntrykk, så tenker jeg fort tilbake til barndommen min. Da er det bøker som Serafins Makeløse Mesterverk og alt av Roald Dahl og Astrid Lindgren som står høyest! Men jeg syns jo Harry Potter og Ringenes Herre er helt topp også. Jeg  liker Jim Kays illustrerte versjon av Harry Potter-bøkene veldig godt. Han har etter min mening fanget karakterene slik jeg så dem for meg på en veldig god måte. Og FOR et drømmeoppdrag!

Mer om Nora Brech på hennes nettsider

Relaterte innlegg