Er en app litteratur eller fortelling? Eller er det en liten film? Hva gjør det med litteraturen at den er spin off av film. Blir litteraturen borte når den filmatiseres og etterfølges av kopper, kjoler og servietter med motiver fra filmen? Eller er dette effekter som gjensidig inspirerer hverandre og gir nye leseopplevelser? Og hva er en leseopplevelse?
I oktober ble boka Jakten på fortellinger. Barne- og ungdomslitteratur på tvers av medier gitt ut. Den er resultat av et forskningsprosjekt ved NBI, ledet av Elise Seip Tønnesen. Det ble forsket på tekst også i andre sammenhenger enn i bøker, og presentert teoretiske redskaper som kan benyttes til å forstå hvordan fortellingene formidles i ulike medier. Boka har inspirert til utstillingen Fra perm til skjerm i NBIs lokaler.
Til åpningen av utstillingen har vi invitert representanter fra forlag, avis, bibliotek og utdanning til å diskutere om litteraturforståelsen, kritikken og formidlingen til barn og unge blir bedre når man betrakter barne- og ungdomslitteraturen fra et medieperspektiv. I tillegg åpner vi en ressursside for bruk av Jakten på fortellinger i undervisning.
Program
Velkommen ved Kristin Ørjasæter, direktør i NBI
Åpning av utstilling ved Liv Marit Weberg
Presentasjon av ressursside ved Elise Seip Tønnessen
Innlegg ved:
Harald Fougner, konst. direktør for Gyldendal Litteratur
Marie Kleve, barnelitteraturanmelder i Dagbladet
Ragnhild Malfang, biblioteksjef Sørum kommune
Ruth Seierstad Stokke, høgskolelektor ved allmennlærerutdanningen Høgskolen Oslo Akershus
Samtale med salen.
Tid: Torsdag 26. februar kl. 15.00 -17.00
Sted: Norsk barnebokinstitutt, Observatoriegaten 1b, 0203, Oslo (rett nedenfor Solli plass).
Arrangementet er gratis. Ingen påmelding.