Bragemateriale fra instituttets korridorer

Anna Fiske og Helene Uri - bokomslag
Anna Fiske og Helene Uri er nominert til Brageprisen 2018 i hver sin kategori, omslag: Cappelen Damm og Gyldendal

Nylig ble nominasjonene til årets Bragepris offentliggjort. Instituttet er godt representert.

Det blir spennende og se hvem som vinner Brageprisen i de ulike kategoriene når dette blir kjent på Dansens hus i Oslo den 22. november. Blant mange gode kandidater finner vi også to bøker som har tilknytning til instituttet.

Forskning og utvikling

I kategorien barn- og ungdomslitteratur er illustratør, tegneserieskaper, forfatter og billedkunstner Anna Fiske nominert med boka Elven (Cappelen Damm). Elven er en illustrert roman om tenåringsjenta Helena og venninnen Turid som opplever noe dramatisk. Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser. I en tekst på forlagets blogg, Forlagsliv, skriver hun: «Som alltid når jeg jobber med selvopplevde hendelser og for å skape dramaturgi og letthet i fortellingen, tas hendelser bort, tettes til, folk blir borte, en person blir kanskje omgjort til to» Bokprosjektet startet opp underveis i en skrivekunst-gruppe arrangert av instituttet ved Hilde Hagerup – som del av vårt forskningsprosjekt Litteratur, litteraturformidling og kunstopplevelse 2016-2018, som nå er inne i den avsluttende fasen.

Kjønnsmessig

Det har også vært mye oppmerksomhet rundt boka Hvem sa hva? Kvinner menn språk. Helene Uri er professor II ved instituttet, forfatter og språkforsker. Hun har skrevet en bok om hvordan man snakker om kvinner og menn, og hvordan menn og kvinner snakker. Dette er en bok om hvordan språket speiler og former virkeligheten, og om forholdet mellom kjønnsforestillinger og språk. Hvem sa hva? er nominert i kategorien sakprosa.