Frankfurt 2019: Mellom tradisjon og eksperiment
– norsk barnelitteratur 23. januar

 

Stiftung Internationale Jugendbibliothek og Norsk barnebokinstitutt i samarbeid med NORLA 
og Den norske ambassaden i Berlin inviterer til et opptaktsarrangement til Norway Guest of Honour på Frankfurter Buchmesse 2019

Onsdag 23. januar 2019 kl 19.00- 21.00 på Den norske ambassaden i Berlin

I 2019 er Norge gjesteland ved bokmessen i Frankfurt. Gjestelandsstatusen innebærer også et omfattende litteraturprogram i Tyskland gjennom hele året. Norsk barne- og ungdomslitteratur er en viktig del av eksporten av norsk litteratur til utlandet generelt, og til Tyskland spesielt. Hvor mye vet tyskere om norske illustratører og forfattere, og vårt litterære system? Og hva vet vi om dem?

Mellom tradisjon og eksperiment

– norsk barne- og ungdomslitteratur i dag

 

Kveldens moderator er Ute Wegmann, journalist, forfatter og programleder i tysk radio Deutschlandfunk i Køln.

Program 23. januar i Berlin

19.00 Velkommen ved NORLA
19.05 Å fortelle med det visuelle
Øyvind Torseter er illustratør og forfatter, og aktuell i Tyskland med oversettelsene av bl.a Brune, Svartle og Blåse skrevet av Håkon Øvreås, samt Mulysses og Mulegutten. For sistnevnte mottok han nylig Deutscher Jugendlitteraturpreis 2018 i klassen bildebok. Torseter er også nominert til ALMA-prisen 2019.
Gry Moursund er illustratør og forfatter, og aktuell i Tyskland med illustrasjonene til Bukkene Bruse på badeland, Bukkene Bruse begynner på skolen og Bukkene Bruse vender tilbake, skrevet av Bjørn Rørvik. Moursund er også nominert til ALMA-prisen 2019.
19.50 Pause
20.10 Bilder, bransje og barneperspektiv – i Norge og Tyskland
Ines Galling er ansvarlig for tyskspråklig og skandinavisk barne- og ungdomslitteratur
ved Internationale Jugendbibliothek, München
Sverre Henmo er forfatter og forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom
Kristin Ørjasæter er direktør og forsker ved Norsk barnebokinstitutt
21.00 Kvelden avsluttes med servering av vin, mineralvann og fingermat

Programmet vil bli tolket norsk/tysk.

Arrangementet er gratis og finner sted i:
Den Norske Ambassaden i Berlin: Felleshuset
Rauchstraße 1, 10787 Berlin.

Les mer om Frankfurt 2019:
Hos NORLA  eller på den offisielle siden www.norway2019.com

Ønsker du å vite mer om norske titler oversatt til andre språk?
Det kan du lese mer om på www.booksfromnorway.com

Om bidragsyterne

Øyvind Torseter er illustratør og forfatter. Han har utgitt en rekke bildebøker, både med egne tekster og som illustratør i samarbeid med andre forfattere. Flere av bøkene er også oversatt til andre språk. For bøkene har han mottatt flere priser og utmerkelser, blant annet Bologna Ragazzi Award, Bokkunstprisen og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Nylig mottok han Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 for Mulegutten eller Der Siebente Bruder oder das Herz im Marmeladenglas som den heter på tysk. Torseter er nominert til ALMA-prisen 2019.

Gry Moursund er illustratør og forfatter, og har illustrert bildebøker til både egne og andres tekster. Hun lar seg ofte inspirere av barnetegninger i både teknikk og uttrykk. Bildebøkene om bukkene Bruse med tekst av Bjørn Rørvik er blitt en av Norges største barneboksuksesser noensinne. Bøkene er oversatt til flere språk, blandt annet tysk. Etter å ha bodd og arbeidet i Berlin i flere år, er hun nå bosatt i Oslo. Moursund ble nylig nominert til ALMA-prisen 2019. (Foto: Jan Alsaker)

Ines Galling er ansvarlig for tyskspråklig og skandinavisk barne- og ungdomslitteratur ved Internationale Jugendbibliothek på Blutenburg slott i München. (Foto: IJB)

Internationale Jugendbibliothek (IJB) er verdens største bibliotek for internasjonal barne- og ungdomslitteratur. Det ble stiftet i 1949, og har siden utviklet seg til å bli et internasjonalt anerkjent senter for formidling og forskning på barne- og ungdomslitteratur. Bibliotekets samling består idag av mer enn 600.000 bind på 130 språk. IJB tilbyr et variert program med utstillinger, bokarrangementer og konferanser for bade barn og voksne. Hvert år publiserer biblioteket The White Ravens-katalogen som presenterer et utvalg av 200 innovative og ekstraordinære internasjonale barne- og ungdomsbøker. Annethvert år arrangerer biblioteket også “White Ravens Festival for international children’s and young adult literature” der forfattere og illustratører fra hele verden blir invitert.

Sverre Henmo er forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom og forfatter av barne- og ungdomsbøker. Henmo er utdannet sosiolog og debuterte i 1999 med boken «Sammen er vi én og én». Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Fra 2008-2011 var han leder av organisasjonen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), før han  ble ansatt som forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom i 2011. (Foto: Stine Friis Hals)

Kristin Ørjasæter er direktør ved Norsk barnebokinstitutt (NBI), og forsker på og underviser i barnelitteratur. Hun har doktorgrad i litteraturvitenskap og var med å etablere Barnelitterært Forskningstidsskrift (BLFT) i 2010. Hun har tidligere jobbet som barnebokredaktør, og som forsker ved Aarhus Universitet og Universitetet i Oslo. Ørjasæter er forfatter av flere fagbøker om om bl.a barnelitteratur. (Foto: NBI)

Norsk barnebokinstitutt ble stiftet i 1979, og utvikler og formidler kunnskap om litteratur for barn og unge til bibliotekarer, lærere, studenter, forskere, kritikere og journalister. Instituttet tilbyr en 2-årig forfatterutdanning, et 1-årig nettstudium i samtidslitteratur og en rekke kurs og seminarer, samt arbeider for å styrke forskningen på fagfeltet gjennom egne prosjekter og Barnelitterært forskningstidsskrift. I tillegg administrerer instituttet årlig jury og utdeling av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Ute Wegmann har jobbet som redaktør og programleder for den tyske, nasjonale radiostasjonen Deutschlandfunk siden 1994, med barne- og ungdomslitteraturlitteratur som spesialfelt. Hver måned presenterer hun bl.a «Die besten 7». Ute Wegmann er også forfatter og har skrevet flere barne- og ungdomsbøker. I tillegg har hun produsert kortfilmer for barn, blant annet Sein erster Fisch (His first fish) basert på en fortelling av Hermann Schulz, og Die besten Beerdigungen der Welt (The best funerals of the world) basert på en fortelling av Ulf Nilsson. Wegmann er styremedlem i Litteraturhuset i Køln og Køln Litteraturscene. (foto: Tekla Ehling)