Hopp til innholdet

Frankfurt 2019: Mellom tradisjon og eksperiment
– norsk barnelitteratur 23. januar

 

Stiftung Internationale Jugendbibliothek og Norsk barnebokinstitutt i samarbeid med NORLA 
og Den norske ambassaden i Berlin inviterer til et opptaktsarrangement til Norway Guest of Honour på Frankfurter Buchmesse 2019

Onsdag 23. januar 2019 kl 19.00- 21.00 på Den norske ambassaden i Berlin

I 2019 er Norge gjesteland ved bokmessen i Frankfurt. Gjestelandsstatusen innebærer også et omfattende litteraturprogram i Tyskland gjennom hele året. Norsk barne- og ungdomslitteratur er en viktig del av eksporten av norsk litteratur til utlandet generelt, og til Tyskland spesielt. Hvor mye vet tyskere om norske illustratører og forfattere, og vårt litterære system? Og hva vet vi om dem?

Mellom tradisjon og eksperiment

– norsk barne- og ungdomslitteratur i dag

Kveldens moderator er Ute Wegmann, journalist, forfatter og programleder i tysk radio Deutschlandfunk i Køln.

Program 23. januar i Berlin

19.00 Velkommen ved NORLA
19.05 Å fortelle med det visuelle
Stian Hole er illustratør og forfatter, og har over flere år etablert seg som et kjent navn i Tyskland gjennom oversettelsene av trilogien om Garmann, og Annas himmel. Hole er også nominert til ALMA-prisen 2019.
Gry Moursund er illustratør og forfatter, og aktuell i Tyskland med illustrasjonene til Bukkene Bruse på badeland, Bukkene Bruse begynner på skolen og Bukkene Bruse vender tilbake, skrevet av Bjørn Rørvik. Moursund er også nominert til ALMA-prisen 2019.
19.50 Pause
20.10 Bilder, bransje og barneperspektiv – i Norge og Tyskland
Ines Galling er ansvarlig for tyskspråklig og skandinavisk barne- og ungdomslitteratur
ved Internationale Jugendbibliothek, München
Sverre Henmo er forfatter og forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom
Kristin Ørjasæter er direktør og forsker ved Norsk barnebokinstitutt
21.00 Kvelden avsluttes med servering av vin, mineralvann og fingermat

Programmet vil bli tolket norsk/tysk.

Arrangementet er gratis og finner sted i:
Den Norske Ambassaden i Berlin: Felleshuset
Rauchstraße 1, 10787 Berlin.

Les mer om Frankfurt 2019:
Hos NORLA  eller på den offisielle siden www.norway2019.com

Samtidig vises en utstilling av 11 norske illustratører ved ambassaden:

Stian Hole: Garmans sommer (Hanser Verlag)
Øyvind Torseter: Hans sticht in See (Gerstenberg Verlag)
Kari Stai: Jakob und Neinkob-Bücher (ONKEL & ONKEL)
Åshild Kanstad Johnsen: Kubbe-Bücher (ONKEL & ONKEL)
Lars Fiske: Grosz (Avant-Verlag)
Klaus Hagerup und Lisa Aisato: Das Mädchen, das Bücher retten wollte (WOOW Books)
Bjørn F. Rørvik und Gry Moursund: Die Böckchen-Bande (Klett Kinderbuch)
Bjørn R. Lie: Winterspaß im Slapsefjell (Kunstanstifter)
Alice Lima de Faria: FlatterVogelFest (Mixtvision)
Trond Brænne und Per Dybvig: Die sind doch alle doof! (Hanser Verlag)
Bendik Kaltenborn: Liker stilen (erscheint 2019 im Avant Verlag)

Ønsker du å vite mer om norske titler oversatt til andre språk?
Det kan du lese mer om på www.booksfromnorway.com

Om bidragsyterne

Stian HoleStian Hole er illustratør og forfatter og debuterte i 2005 med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris. For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han mottok også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok, og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award 2007 som den første norske forfatter noensinne. For Garmanns sommer fikk Stian Hole Deutscher Jugendliteraturpreis 2010. Han ble tildelt Brageprisen 2010 for Garmanns hemmelighet, og for Nattevakt, en diktbok for barn, skrevet av Synne Lea, ble han nominert til Brageprisen 2013. I 2015 kom bildeboken Morkels alfabet, og i 2016 Sanne gleder, en bildebok for voksne i samarbeid med forfatter Lars Saabye Christensen. Hans foreløpig siste bok er Du og jeg, også en diktbok for barn i samarbeid med Synne Lea. (Foto: André Løyning)

Gry Moursund er illustratør og forfatter, og har illustrert bildebøker til både egne og andres tekster. Hun lar seg ofte inspirere av barnetegninger i både teknikk og uttrykk. Bildebøkene om bukkene Bruse med tekst av Bjørn Rørvik er blitt en av Norges største barneboksuksesser noensinne. Bøkene er oversatt til flere språk, blant annet tysk. I 2009 mottok hun sammen med Rørvik Kulturdepartementets bildebokpris for Bukkene Bruse på badeland, og i 2016 mottok hun den samme prisen for Tre biler og en død katt. Etter å ha bodd og arbeidet i Berlin i flere år, er hun nå bosatt i Oslo. Moursund ble nylig nominert til ALMA-prisen 2019. (Foto: Jan Alsaker)

Ines Galling er ansvarlig for tyskspråklig og skandinavisk barne- og ungdomslitteratur ved Internationale Jugendbibliothek på Blutenburg slott i München. (Foto: IJB)

Internationale Jugendbibliothek (IJB) er verdens største bibliotek for internasjonal barne- og ungdomslitteratur. Det ble stiftet i 1949, og har siden utviklet seg til å bli et internasjonalt anerkjent senter for formidling og forskning på barne- og ungdomslitteratur. Bibliotekets samling består idag av mer enn 600.000 bind på 130 språk. IJB tilbyr et variert program med utstillinger, bokarrangementer og konferanser for bade barn og voksne. Hvert år publiserer biblioteket The White Ravens-katalogen som presenterer et utvalg av 200 innovative og ekstraordinære internasjonale barne- og ungdomsbøker. Annethvert år arrangerer biblioteket også “White Ravens Festival for international children’s and young adult literature” der forfattere og illustratører fra hele verden blir invitert.

Sverre Henmo er forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom og forfatter av barne- og ungdomsbøker. Henmo er utdannet sosiolog og debuterte i 1999 med boken «Sammen er vi én og én». Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Fra 2008-2011 var han leder av organisasjonen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), før han  ble ansatt som forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom i 2011. (Foto: Stine Friis Hals)

Kristin Ørjasæter er direktør ved Norsk barnebokinstitutt (NBI), og forsker på og underviser i barnelitteratur. Hun har doktorgrad i litteraturvitenskap og var med å etablere Barnelitterært Forskningstidsskrift (BLFT) i 2010. Hun har tidligere jobbet som barnebokredaktør, og som forsker ved Aarhus Universitet og Universitetet i Oslo. Ørjasæter er forfatter av flere fagbøker om om bl.a barnelitteratur. (Foto: NBI)

Norsk barnebokinstitutt ble stiftet i 1979, og utvikler og formidler kunnskap om litteratur for barn og unge til bibliotekarer, lærere, studenter, forskere, kritikere og journalister. Instituttet tilbyr en 2-årig forfatterutdanning, et 1-årig nettstudium i samtidslitteratur og en rekke kurs og seminarer, samt arbeider for å styrke forskningen på fagfeltet gjennom egne prosjekter og Barnelitterært forskningstidsskrift. I tillegg administrerer instituttet årlig jury og utdeling av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Ute Wegmann har jobbet som redaktør og programleder for den tyske, nasjonale radiostasjonen Deutschlandfunk siden 1994, med barne- og ungdomslitteraturlitteratur som spesialfelt. Hver måned presenterer hun bl.a «Die besten 7». Ute Wegmann er også forfatter og har skrevet flere barne- og ungdomsbøker. I tillegg har hun produsert kortfilmer for barn, blant annet Sein erster Fisch (His first fish) basert på en fortelling av Hermann Schulz, og Die besten Beerdigungen der Welt (The best funerals of the world) basert på en fortelling av Ulf Nilsson. Wegmann er styremedlem i Litteraturhuset i Køln og Køln Litteraturscene. (foto: Tekla Ehling)

Relaterte innlegg