Et nordisk seminar spurte om hvorvidt og hvordan miljø- og klima behandles i ny nordisk barne- og ungdomslitteratur – dette har resultert i en ny antologi.
I august 2020 ble Nordisk råds andre tverrfaglige seminar om aktuell barne- og ungdomslitteratur avholdt på Schæfergården i København. Formålet var å undersøke hvorvidt og hvordan en tiltagende miljø- og klimakrise kommer til uttrykk i ny nordisk barne- og ungdomslitteratur.
Resultatet er den andre antologien av totalt tre i serien På tvers af Norden. Årets undertittel er Økokritiske strømninger i nordisk børne- og ungdomslitteratur, I fjor kom første bind, Nye tendenser i børne- og ungdomslitteratur med nedslag i forskning og formidling.
Hvem er miljøsynderen?
Selv om han ikke fikk noen tur til København på sensommeren i fjor, deltok Steffen Sørum, fagleder for instituttets forfatterutdanning på bachelornivå, på dette seminaret, og har også skrevet en tekst til antologien:
– Jeg skrev en artikkel hvor jeg så på de norske titlene: Klodeklubben av Ruth Lillegraven og Kaia Dahle Nyhus sin bildebok Verden sa ja og hva slags økokritisk syn som kommer frem der, sier Sørum.
– Men noen smørstekt kulmule på vertshuset Skindbuksen ble det altså ikke?
– Nei, pandemien gjorde at jeg dessverre måtte følge dette via Teams og fikk heller ikke gleden av å treffe og snakke med våre nordiske kollegaer. Likevel ble det lagt ned et betydelig arbeid i å produsere artikler om økokritikk i nordisk barnelitteratur.
Sørum forsøker i sin tekst, Hvem står til ansvar for miljøet i barnebøkene?, å identifisere miljøsynderne i de to bøkene:
«Begge bøkene presenterer leserne for utfordringer som denne generasjonen kommer til å stå overfor. De gir kanskje noen verktøy til hvordan de skal forholde seg til dem. Enten det er monsteret vi kan bekjempe, eller om det er oss selv vi må temme», skriver han.
Som historisk bakteppe ser han blant annet til Ingvar Ambjørnsens serie om Pelle og Proffen fra 1980-tallet, og Sigbjørn Moestues Alvetegnet-trilogi (2005–2007) for å vurdere det økokritiske perspektivet i bøkene til Nyhus og Lillegraven.
Fag og fiksjon
Antologien er redigert av Nina Goga og Marianne Eskebæk, og blant de øvrige bidragsyterne finner vi navn som Lykke Guanio-Uluru, som mottok Kari Skjønsbergs pris i 2020, som ser på fremstillingen av planter i barnelitteraturen, og Lydia Wistisen og Mia Österlund som i hver sin tekst undersøker bildeboken Mitt bottenliv av Linda Bondestam.
Mellom de faglige tekstene finner vi også en håndfull illustrerte litterære bidrag laget i samarbeid mellom nordiske forfattere og illustratører.
Antologien På tvers af Norden. økokritiske strømninger i nordisk børne- og ungdomslitteratur kan lastes ned som gratis PDF på Nordisk råds nettsider.