Hopp til innholdet

Thorbjørn Egner 100 år – om jubileumsåret 2012

Logo: Tank Design/NationalbiblioteketI 2012 er det 100 år siden Thorbjørn Egner ble født. Forfatteren, tegneren, komponisten og visedikteren har preget oppveksten til tusenvis av norske barn gjennom bøker, teaterstykker, hørespill og viser. I løpet av året vil det bli en rekke arrangementer knyttet til Thorbjørn Egners liv og virke.

Om Thorbjørn Egner

Åpning av Egner-året 2012

Foto: NBITil musikalsk akkompagnement av Nationaltheatrets kapellmester Per Christian Revholt og barn fra Ruseløkka skole, ble Egner-året 2012 offisielt åpnet 31. januar av Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner, hans oldebarn Caroline og ordfører Fabian Stang.

Nasjonalbiblioteket (NB) er koordinator for jubileet, og har de siste månedene ledet en prosjektgruppe bestående av representanter for Thorbjørn Egners familie, NRK, Dyreparken i Kristiansand, Norsk barnebokinstitutt (NBI), Riksteateret, Cappelen Damm og Grappa Musikkforlag.

 

«Egner har påvirket dannelsen hos tre generasjoner, og det er spennende å være med på en nostalgireise hvor stoffet er aktuelt også i dag», sa nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein i sin velkomsthilsen.

Foto: NBII løpet av året vil Egners materiale bli digitalisert, og det er lansert en egen nettside hvor alle kan melde inn arrangementer og prosjekter som skal gjennomføres i løpet av året. På nettsiden inviteres også barn under 12 år til å delta i en stor malekonkurranse med innleveringsfrist 1. juni.

Vinneren får en tur til Dyreparken i Kristiansand med familie, inkludert reise og opphold og en spesiell morgenvandring i Dyreparken med en ekte dyrepasser. Juryen består av Bjørn Egner og illustratørene og forfatterne Stian Hole og Anna Fiske.

Utstilling og fagseminar

Nasjonalbiblioteket og Norsk barnebokinstitutt har et nært samarbeid i Egner-året kunne Ingjerd Skrede fra NB og Kristin Ørjasæter fra NBI fortelle. I perioden 26. mai til 6. oktober arrangeres utstillingen Dyr, folk og røvere. På Egners arbeidsbord, om Thorbjørn Egners litterære og pedagogiske virke. Gjennom unikt materiale velvillig utlånt fra Egners familie samt materiale fra Norsk barnebokinstitutt og Nasjonalbibliotekets samlinger, belyses Egners arbeidsmetode som forfatter, illustratør og redaktør, samt hans rolle som kulturformidler. Utstillingen vil også bli digitalisert.

Torsdag 20. september avholder institusjonene også et fagseminar om Thorbjørn Egner. Bidragsytere er Dr. philos., professor i musikkvitenskap, Jon Roar Bjørkvold, professor ved nordisk institutt, UiO, Harald Bache-Wiig, illustratør Harald Nordberg, scenograf Jon-Kristian Alsaker, Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner, bibliotekleder ved Norsk barnebokinstitutt Anne Kristin Lande, høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tonje Vold, universitetslektor i filosofi, UiO, Øystein Sjaastad, og forsker og centerleder ved Center for børnelitteratur i København, Nina Christensen. Detaljert program kommer.

Utgivelser

Egners eget forlag, Cappelen Damm utgir blant annet en mindre biografi samt et større verk om Thorbjørn Egners virke som grafiker og billedkunstner. I tillegg kommer Karius og Baktus på urdu og somali, og som app.

Hakkebakkeskogen til Dyreparken

Foto: NBIDirektøren ved Dyreparken i Kristiansand, Per Arnstein Aamot, kunne endelig avsløre sin store hemmelighet, nemlig at grunnsteinen til et nytt kapittel i Dyreparkens historie, Hakkebakkeskogen, vil bli lagt ned på Egners fødselsdag 12.12.12 med forventet åpning i 2014.

Teatrenes Egner

Foto: NBIDeretter kom Bestemor Skogmus, alias Ellen Horn, dansende inn. Hun kunne fortelle om stor satsning på jubilanten i teatermiljøet.  Denne våren reiser Riksteatret på turné med Karius og Baktus, og til høsten blir det Hakkebakkeskogen, begge deler i samarbeid med Agder Teater, og den 12.12.12 vil Oslo Nye arrangere en egen Karius og Baktus-maraton. Det er 56 år siden Thorbjørn Egner først ble spilt ved Nationaltheatret, og i oktober kommer Folk og røvere i Kardemomme by i en musikalversjon på landets hovedscene.

«Thorbjørn Egner gjorde ALT selv», kunne kapellmester Per Christian Revholt fortelle, «han skrev stykkene og musikken, og han planla scenografien og til og med intonasjonen i replikkene».

Nordic Black Theatre er i ferd med å lage en arabisk versjon av Folk og røvere i Kardemomme by, med utgangspunkt i den marokanske byen Egner hentet sin inspirasjon fra, og studentene ved Fordypning i scenetekst jobber med korttekster over Egner-tematikk for mulig sceneproduksjon.

Mangfoldig markering

Av annet som skjer i jubileumsåret kan vi legge til at NRK planlegger en egen Egner-uke til høsten, Grappa Musikkforlag kommer ut med to cd’er med Egner-musikk, barnekulturfestivalen Mini-øya 9.-10. juni vil ha ulike Egner-innslag og flyselskapet Norwegian vil sette Egner-portrett på en av flyhalene sine. Barnas Bokby i Lilleputthammer Hafjell vil ha Karius og Baktus-lesestund hver dag i hele sommer, samt egen Egner-rebus for barna. På Island setter de opp både Hakkebakkeskogen og Karius og Baktus, og Tegneforbundet skal ha en Egner-utstilling i november og desember.

Dette var en smakebit fra jubileumsprogrammet, men det kommer mer, så følg med på Nasjonalbibliotekets Egner-side.

Om Thorbjørn Egner (1912-2012)

Tekst og bibliografi ved Anne Kristin Lande, bibliotekleder NBI

Bibliografi

Thorbjørn Egner var virksom som illustratør, forfatter, dramatiker, musiker, oversetter, redaktør, teatermann og ikke minst som formidler i radio. Etter studier ved Statens kunst- og håndverkskole, arbeidet han i flere år som reklametegner. Arbeidet for barn startet han med på slutten av 1930-tallet, da han i en toårsperiode var ansvarlig for en barnespalte i ukebladet Illustrert Familieblad. Han debuterte i 1940 med Barneboka 1940. Denne laget han i samarbeid med Sigurd Winsnes. Boka er en antologi med fortellinger, viser, spill og aktiviteter.

Fra 1940 gikk han over til å arbeide som kunstner på heltid, og i perioden 1940-1945 laget og  utga han mange hefter og småutgivelser for barn. Blant disse to antologier etter samme modell av debutboka, tre hefter om Truls og Kari, fire miniatyrbøker om leker og dyr, i tillegg til fem malebøker om Malermester Klattiklatt.

Senere gikk han over til å skrive større fortellinger. De mest kjente er Karius og Baktus (1949), Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953) og Folk og røvere i Kardemomme by (1955).

Egner kom tidlig med i arbeidet med å lage fortellinger og viser for både Lørdagsbarnetimen og Barnetimen for de minste. Han oversatte og gjendiktet flere engelske barnebokklassikere i denne anlegning.

Fra 1950 var han engasjert i arbeidet med å lage et nytt leseverk for folkeskolen. Dette kom til å ta det meste av hans tid fra 1950-1970-årene, og han kalte selv Leseboka i 16 bind for sitt hovedverk. Multikunstneren Thorbjørn Egner kom til å prege barnelitteraturen og barnekulturen gjennom hele etterkrigstida.

Les mer om Thorbjørn Egner

Fra andre medier:

100 år med Thorbjørn Egner – NRK 31.1.12

Hakkebakkeskogen til Dyreparken – NRK Sørlandet 31.1.12

Multitalentet fikk dårlige karakterer på skolen – Aftenposten 31.1.12

Vi feirer Egner – Nasjonalbiblioteket 31.1.12

 

 

Relaterte innlegg