De nominerte bøkene handler om klima, identitet, eksistens og vitenskap så vel som lekne fantasier, oppfinnelser og science fiction. Vinneren offentliggjøres i København i november.
Fra Norge er Ole Kristian Løyning og Ronny Haugeland (ill.) nominert for Min venn piraten og Peter F. Strassegger for ungdomsromanen Aleksander den store. Fra det samiske språkområdet er Kirste Paltto og Laila Labba (ill.) nominert med boka Jođašeaddji Násti. Vanligvis presenteres de nominerte på den internasjonale bokmessen for barne- og ungdomslitteratur i Bologna i Italia.
Piratterapi
Med et gnistrende språk, fullt av sprelske metaforer og humoristiske skråblikk på livet, skildrer Løyning forholdet mellom André og Piraten og deres eventyrlige reise over havet.
Illustrasjonene til Ronny Haugeland står godt til teksten. De er røffe i uttrykket, skisseaktige og barnlige, både i strek og i bruken av perspektiv. Dette er med på å speile Andrés blikk på verden, slik han opplever den innenfra. Humor og fantasi blir brukt til å takle den nye tilværelsen.
Min venn, Piraten er en bok som gir seg ut for å være en skikkelig skrøne, men som egentlig handler om sorg, om å takle den og komme seg videre. Den fremstår befriende ujålete i både form og innhold, og er full av fortellerglede.
Dette skriver juryen om Min venn piraten. Boka har tidligere mottat både slakt og kritikerpris, og er nå nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.
Ungdommens råskap
Den østerriksk-norske forfatteren og psykologen Peter F. Strassegger mottok i 2012 Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen Stasia. Aleksander den store er hans første bok for ungdom, og den er nominert til U-prisen, ungdommens egen litteraturpris. Juryen skriver dette om den nominerte boka:
Aleksander den store er en medrivende roman med mye undertekst, kompromissløst fortalt fra en tenåringsgutts synsvinkel. Språket er enkelt, nakent og usentimentalt, komposisjonen stram. Aleksanders antisosiale personlighetstrekk blir ikke sminket vekk eller bortforklart, ei heller demonisert. Historien fremstår troverdig i sin psykologiske kompleksitet, hvor ondt og godt ikke utelukker hverandre, men tvert imot kan være to sider av samme mynt.
Månelyst
Jođašeaddji Násti er nominert fra det samiske språkområdet. Boka er skrevet av den finsk-samiske forfatteren Kirste Paltto og illustrert av Laila Labbia fra Norge. Juryen legger frem omrisset av en eventyrlig fortelling om barns selvstendighet:
I boka Jođašeaddji Násti møter vi igjen brødrene Ritni og Urbán, på nye og underlige eventyr, som denne gangen utspiller seg i verdensrommet. En dag er Ritni og Urbán i lekeparken. Der oppdager Ritni en liten, blinkende ball som spretter opp og ned. Hva var det for et merkelig syn? Neste dag drar guttene tilbake til lekeparken for å lete etter ballen. Et blad brettes ut av den grønne ballen, og en grønnkledd gutt løper mot dem. Gutten heter Gauri. Han forteller at ballen er hans og Várbu sitt framkomstmiddel, og at den er tankenes, drømmenes og håpets stjerne. Den grønnkledde gutten spør Ritni og Urbán om de vil bli med den reisende stjernen. Brødrene foreslår å reise til månen, og slik starter reisen mot universet.
Du kan lese om alle de nominerte titlene på Nordisk råds nettsider. Vinneren av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris offentliggjøres i København i november.