Hopp til innholdet

Nordisk råds pris til finsk-svensk samarbeid

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2020 ble gitt til den svenske forfatteren Jens Mattson og den finske illustratøren Jenny Lucander for bildeboka Vi är lajon!

Prisen ble delt ut av Islands president Guðni Th. Jóhannesson i en direktesending fra Reykjavik, tirsdag den 27. oktober 2020, selv om prisvinnerne ikke kunne være tilstede grunnet pandemien.

Jenny Lucander og Jens Mattson, foto: Niklas Sandström og José Figueroa (Förlaget)

På barnets side

I juryens begrunnelse står det:

«Årets vinnerbok står helt ubestikkelig på barnets side, med et barneperspektiv gjennomført i både tekst og bilde. Leken fungerer helbredende når det aller vanskeligste inntreffer, at et lite barn får en dødelig sykdom. Inn i den bleke sykehusverdenen trenger latesom-lekens savanne seg inn med livlig oransje farge. Den uregjerlige leken har plass til all sorgen og uroen sykdommen utløser. Bildeperspektiv, dekorative elementer og koloritt går i frisk dialog med nordisk bildeboktradisjon à la Ingrid Vang Nyman og Tove Jansson, men med et helt eget uttrykk breddfullt av originalitet i perspektiv, strek, fargevalg og personframstilling. Teksten bidrar stilrent med sitt drevne jeg-perspektiv farget av lekens overskudd. Framstillingen av foreldrenes sorg og fortvilelse er verkets smerte- og hvilepunkter. Brorskjærligheten og bokas modige slutt antyder i sin tur at det finnes et nytt Nangijala. Verket er et nordisk samarbeid av beste merke, åpent for lesere i alle aldre og dypt gripende.»

Her er de nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2020

Vi gratulerer vinnerne!

Relaterte innlegg