Hopp til innholdet

Seminar: Skrivekunst for leselyst

Bjørn F. Rørvik formilder fra Bukkene Bruse begynner på skolen, foto: Niklas R. Lello

Hvordan kan forfattere, illustratører og tegneserieskapere bli enda bedre på å lage bøker som i seg selv fremmer leselyst? Bøker som er spennende å lese, har godt lesedriv og et effektivt språk som tar leseren med gjennom historien?

  • Tid: Onsdag 10.april 2024 kl. 09.00–15.30
  • Sted: I rommet «Berner», i kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29
  • Påmeldingsfrist: 1. april

10. april arrangerer Norsk barnebokinstitutt, i samarbeid med Leser søker bok, et heldagsseminar for forfattere, illustratører, tegneserieskapere og redaktører der vi med utgangspunkt i forskning og kunnskap om leselyst, vil gi barnebokskapere teknikker for å skape bøker som gir leselyst.

Program

9.00 Velkommen ved Endre Lund Eriksen

9.10 «Aha!»  How to generate dopamine through problem-solving in reading and writing.

Lecture including writing exercises.

Hjernen utskiller dopamin når du løser et vanskelig problem, og dette kalles Aha!-effekten. Dr Barbara Cooke and Dr Kerry Featherstone underviser i kreativ skriving ved Lough­borough University i England, og forsker på hvordan Aha-effekten kan utnyttes for å gi sterkere lese­oppleveler. Barbara og Kerry vil underveis gi deltagerne skriveoppgaver der vi får prøvd dette i praksis.

Denne delen av seminaret foregår på engelsk, men oppgavene kan skrives på norsk.

Kerry Featherstone

Dr Kerry Feather­stone underviser i kreativ skriving ved Lough­borough University

Dr Barbara Cooke under­viser i kreativ skriving ved Lough­borough University

Eivor Vindenes er rådgiver i Leser søker bok, foto Elisabeth Wathne, Moment studio

11.00  Lesedriv for leselyst

Leser søker bok veileder forfattere, tegneserieskapere og illustratører i å skape bøker for barn og unge som har et lett forståelig språk og et dramaturgisk sug som driver leseren videre fra side til side. Rådgiver Eivor Vindenes deler kunnskapen bak, og gir gode råd til hvordan utvikle historier som skaper mestring, motivasjon og leselyst.

12.00 Lunsj

12.30  Ungdomshjernen – hva forfattere bør vite for å få ungdomshjernen hekta

Marte Roa Syvertsen er lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus, og har skrevet boka «Ungdomshjernen – vill og visjonær».

Marte Roa Syvertsen er lege ved Drammen sykehus, foto: Magne Risnes

Knut Næsheim er manusforfatter og regissør.

13.15 Kjenn ditt publikum

Målgruppe-innsikt kan være en fantastisk kilde til ideer og inspirasjon. Knut Næsheim deler metode og erfaringer fra manusutvikling til serier han har laget for NRK. Næsheim har mange års erfaring som manusforfatter og regissør i NRK, og har utviklet en rekke tv-serier for ulike målgrupper, deriblant Fantus, Minibarna, Marlon og jeg, Sommeren med pappa og M.I.A.

13.55 Pause

14.05 Forfatternes hemmeligheter

Noen av barnas favorittforfattere møtes til samtale der de avslører sine triks for å få leserne med seg. Bjørn Rørvik har skrevet de populære bøkene om Reven og Grisungen (sammen med illustratør Per Dybvig), og om Bukkene Bruse (sammen med Gry Moursund). Animasjonsfilmen Bukkene Bruse på badeland går nå sin seiersgang på norske kinoer med over 340 000 solgte billetter. Marius Horn Molaug er forfatter og redaktør i Donald Duck & Co. Sammen med illustratør Kristoffer Kjølberg har han laget den humoristiske barnebokserien «Verdens verste», som har blitt en heidundrende suksess med over 280 000 solgte bøker. Samtaleleder: Endre Lund Eriksen

Endre Lund Eriksen, foto: N. Lello

Endre Lund Eriksen, forfatter og fagleder for vår masterutdanning.

Steffen Sørum, forfatter og fagleder for forfatter­utdanningen på bachelor­nivå

Marius Horn Molaug

Marius Horn Molaug er forfatter og redaktør i Donald Duck & Co.

Forfatter Bjørn F. Rørvik

15.00  Hva ungdom vil ha

De viktigste ekspertene – ungdom selv – møtes til samtale om hva slags historier og bøker de vil ha. Samtaleleder: Steffen Sørum

15.40 Avslutning

Påmelding

Meld deg på her innen 1. april

Påmeldingsfristen for dette seminaret er nå utløpt.

Relaterte innlegg