Hopp til innholdet

Taktilt møte med kroppen

Høytlesing med øynene, ørene, hendene og fingrene

Foto: Niklas R. Lello

Ny faktabok om kroppen byr på både morsomme fakta og bilder du kan lese med fingrene.

Vi ønsker å vise et bredt utvalg av bøker som passer til flere grupper, og samarbeider derfor med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) om å presentere taktile bøker og bøker med punktskrift. Denne gangen er det boka Kroppen din og alt den kan, som er skrevet av Therese Solbjørg og Ida Corneliussen Moe med taktile illustrasjoner av Annica Norberg.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek tar vanligvis utgangspunkt i en allerede utgitt bok når de lager en tilrettelagt utgave av den. Kroppen din og alt den kan er imidlertid en original bok, skrevet av Therese Solbjørg og Ida Corneliussen Moe, som er ansatte ved Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, og illustrert av Annica Norberg design.

Foto: Niklas R. Lello

Laget bok selv

Det er lesere, samt skole- og biblioteksektor, som har uttrykt et behov for en faktabok om kropp for blinde og svaksynte barn.  Therese Solbjørg og Ida Corneliussen Moe forteller at blinde og svaksynte barn kan få et litt distansert forhold til kropp. For eksempel kan de ikke se at jenter og gutter ser ulike ut. Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek fant ikke en bok i markedet som kunne tilrettelegges. De aktuelle bøkene om kroppen var veldig visuelle, ofte med klaffer og andre elementer som ville gjøre det vanskelig å tilrettelegge. Derfor bestemte de seg for å lage en bok selv.

Boken Kroppen din og alt den kan inneholder både faktaopplysninger om kroppen, morsomme fakta som “Visste du at du alltid hører, også mens du sover?” og spørsmål til leseren: “Kan du finne hår, øyne, ører, nese, munn?”

Foto: Niklas R. Lello

Best med ball

Det er fokus på alt kroppen kan, uavhengig om man ser eller ikke. På et av bokas oppslag ser vi bokas hovedkarakterer, Elias og Elin, som spiller ball. Teksten forteller om alt kroppen kan gjøre; leke, danse, hoppe og spille ball. Forfatterne forteller at de var innom flere aktiviteter under planleggingen av boka, men valgte å vise ballspill, fordi alle barn har erfaring med å spille ball. Barn med synsutfordringer spiller ball, enten med vanlig ball, med en ball i sterk kontrastfarge eller en blindeball (en stor ball med en liten bjelle i midten som lager lyd når du sparker på den). Illustratøren har i dette oppslaget laget en ball i sterk lillafarge som er i kontrast til den hvite bakgrunnen, og når leseren tar på ballen, kan hen kjenne en tekstur av ringer. Det er også mulig å kjenne på konturene av Elias og Elin. Da kan man kjenne at i dette bildet er de i bevegelse; de spiller ball. 

Foto: Niklas R. Lello

Kjenne etter

I flere oppslag oppfordres leseren til å aktivere sin egen kropp i lesningen, “Legg hånda på venstre side av brystet og kjenn på hjerteslagene dine”. Den aller siste siden av boka oppfordrer til og med til en sang med tilhørende dans, nemlig “Hode, skulder, kne og tå.” 
 
Fakta om kroppen din gir en grundig, og samtidig lett tilgjengelig, innføring i kunnskapen om menneskekroppen. De taktile illustrasjonene er laget med en teknikk som gir detaljrike illustrasjoner med en god kontrast. Boken handler om alt fra skjelettet, musklene, organene og sansene. Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek har fått flere fine tilbakemeldinger på boken. Flere av leserne synes det er fint å kjenne igjen bildene av stokk og førerhund. Det finnes 10 eksemplarer av boken som kan lånes gjennom Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek.  Vi håper mange barn vil få glede av denne.

Om Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek 

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er en bibliotektjeneste fra Nasjonalbiblioteket som lager og låner ut tilrettelagt litteratur. Tilbudet er gratis og landsdekkende for alle som strever med å lese trykt tekst. NLB produserer og låner ut lydbøker, e-bøker og bøker i punktskrift til barn, ungdom og voksne. Tilbudet omfatter studielitteratur for studenter på universitet, høyskole og fagskole. Biblioteket er instituttets nærmeste nabo i Observatoriegata 1B i Oslo. 

Relaterte innlegg