Hopp til innholdet

«Å skrive fram sin egen stemme» – NBIs forfatterutdanning er 10 år

Forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt er den eneste i Norge som lærer kommende forfattere å skrive for barn og ungdom, og siden oppstarten har 40 av 67 studenter utgitt bøker eller tekster for scene og tv. I tillegg er litteraturformidling et eget fag i utdanningen. Det er et behov innenfor bibliotek, media og utdanningssektoren for ansatte med forfatterfaglig/kunstnerisk kompetanse.

Utdanningen er forfatterinitiert, og startet som et treårig prøveprosjekt i 2006, støttet av Kulturrådet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Fritt Ord. Underveis i prosjektet ble erfaringene evaluert som så gode at NBI etter søknad fikk midler over statsbudsjettet til permanent drift av utdanningen fra 2009. Utdanningen er i dag toårig.

Utgivelser
To priser til forfatterutdanningen
Om forfatterutdanningen

narrative-794978_1920

Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagt av studenter om forfatterutdanningen:

– «NBIs forfatterutdanning har åpnet mine øyne for en litteraturverden jeg knapt kjente til. Utdanningen har gitt dypere innsikt og forståelse for hvorfor feltet barne- og ungdomslitteratur er viktig. Det beste ved det toårige studiet har vært den enorme lese- og skrivegleden som jeg har tatt med meg videre.»
Mahmona Kahn

– «Å være student på NBI er å være på vei. På vei til et sted du ikke vet hvor er. På vei til et sted du har hatt inne i hjertet ditt hele tiden. På vei til et sted hvor fargene er annerledes. Lydene har lukt, og vinden synger. Et sted hvor skikkelsene du møter kan ha blått hår og sølvsko, horn i panna eller hatt og frakk.»
Ellen Fjestad

– «Norsk barnebokinstitutts utdanning har gitt meg trygghet og erfaring. Den har gitt innsikt og kunnskap om teori og litteraturhistorie og gjør at jeg føler jeg står solid plantet i litteraturen. Vi tuller mye med at alle forsnakker seg og kaller det kurs, – UTDANNING! roper vi, – det er ikke et kurs, det er en UTDANNING! Og det er det. Det har vært to makeløse år og de kommer til å prege resten av mitt liv.»
Vera Micaelsen

– «Etter noen kriger, borgerkriger og fengselsopphold, trodde jeg at jeg hadde fått med meg det meste. Men tidlig ante jeg likevel at dette studiet var enda mere spennende enn selve krigen. Og som snart 55-åring mener jeg at dette studiet har vært den fineste reisen jeg så langt har vært på, med ypperlig reisefølge, konduktør og lokomotivfører.»
Amir Mirzai

Flere studentuttalelser

 

Flere av de publiserte titlene er allerede ute i den store verden, og er oversatt til blant annet engelsk, makedonsk, nederlandsk, hindi, bengali, dansk, russisk, svensk, tysk, ukrainsk, kinesisk, fransk, bulgarsk, nepali og slovakisk.

Intervjuforespørsler eller andre spørsmål kan rettes til utdanningsleder Dag Larsen, mobil 908 44 822, dag.larsen@barnebokinstituttet.no


Om forfatterutdanningen
I 2010 ble Forfatterutdanningen ved NBI godkjent av det nasjonale kvalitetssikringsorganet NOKUT, og gir dermed 60 studiepoeng og rett til lån i Lånekassen. En rekke forfattere, litteraturformidlere og forskere er med på å gi studentene bred kunnskap om skrivekunst, barne- og ungdomslitteratur, litteraturformidling og teori. I perioden 2015-2017 har vi 15 studenter, og neste opptak er våren 2017.
Vil du vite mer?

 

 

Relaterte innlegg