Hopp til innholdet

Ja, det er skummelt når en forelder har kreft

Endre Lund Eriksen
Endre Lund Eriksen, foto: Niklas R. Lello

Men kanskje trenger barn som opplever kreft hos sine nærmeste nettopp slike historier som Snøfall 2.

Innlegget ble publisert på nettstedet Nordnorsk debatt 7. desember 2023.

16 personer har klaget på NRKs julekalender «Snøfall 2» fordi mora til hovedpersonen Noah har kreft.

Det fører til oppslag i Dagbladet og at barnepsykologen Magne Raundalen, som ikke har sett serien, uttaler seg på generelt grunnlag mot frykt i fortellinger for barn: «Frykt i en julefortelling, og kanskje en av de sterkeste fryktene om at det skal skje noe med foreldrene, har ikke noe for seg.»

Vel, frykt er en naturlig del av det å være menneske, og frykt er en naturlig bestanddel i nærmest enhver historie. Frykten for at det ikke blir jul, og håpet om at det også i år skal bli jul, er motoren i nesten alle julefortellinger for barn.

Det er vanskelig å se hvordan man skulle kunne lage en tv-serie på 24 episoder uten noe å frykte for karakterer og publikum. Det hadde i såfall blitt ganske kjedelig.

Ja, det er skummelt når en forelder har kreft, og ja, det er trist når det gjør at jula ikke blir som man hadde håpet. Men kanskje trenger barn nettopp historier som dette, både fordi de barna som opplever kreft hos sine nærmeste, kan se at de ikke er alene og kan kjenne seg igjen i Noahs frykt – og håp?

Og kanskje kan det også hjelpe barn som er redde for at foreldre eller andre de er glade i, skal få kreft?

Kanskje er dette en god anledning til å snakke med barna om at kreft ofte kan behandles, at 7 av 10 som får kreft, blir friske igjen?

At noen synes det er ubehagelig med kreft, er ikke farlig. Følelser er ikke farlige, og det hjelper å snakke om dem. Å se en slik serie sammen med barna sine er en ypperlig anledning til å ta den store samtalen både om kreft, døden og andre tema.

Dette er tema barn uansett må forholde seg til, fordi de kommer til å bli en uunngåelig del av livet, før eller siden. Blir det FOR ubehagelig, er det heldigvis mange andre kalendere å velge i hos NRK Super. Vi kan i alle fall ikke la det bli sånn at NRK slutter å lage tv-serier om tema som er triste og ubehagelige.

Relaterte innlegg