Hopp til innholdet

Vår forskning brukes i undervisning og gir seks nye barnebøker

Veronica Salinas formilder intenst bildeboka Slem med symboler, foto: Marte Granville

Vår forskning er blitt pensum i undervisning av studenter om bruk av ASK, og nå kommer det seks nye bøker med grafiske symboler.

Forskningsprosjektet Bok til alle fysisk og digitalt tok for seg utprøving og videreutvikling av deltakende litteraturformidling, der formålet var å gjøre høytlesing tilgjengelig for alle barn, også for de som har behov for alternativ og supplerende kommunikasjon. Nå brukes forskningsartikler fra prosjektet  i undervisning av studenter i alternativ og superende kommunikasjon (ASK) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Forelesning, fagartikler og podkast

Forsker og formidler Veronica Salinas er invitert til å holde en forelesing for studenter på ASK studiet og for 3. klasse-studentene på barnehagelærerutdanningen under fordypning i literacy. Artikler om prosjektet på våre nettsider, samt hørt podkastinnhold vi har laget om emnet presenteres som tilleggslitteratur i studiet

Salinas vil sammen med spesialpedagog, og nå lærer på institutt for pedagogikk på USN, Camilla Heimstad Bergseng gi studentene innsikt i høytlesningsprosjektet og hvordan hun jobber med en multimodal formidling, også knyttet til grafiske symboler.

Relevant forskning

Det er ikke alltid like lett å se forskningens relevans for enkeltmennesket. Og det er ikke all forskning som er praktisk rettet. Med det er gledelig når våre forskningsresultater umiddelbart brukes og går rett tilbake til samfunnet. I dette tilfelle ikke bare i form av kunnskap på universitetet, men også i form av nye bokutgivelser og leseglede for barn.

Bok til alle fysisk og digitalt ble startet opp på Horten bibliotek i januar 2021. Prosjektet har mottatt støtte fra Nasjonalbiblioteket og Vestfold og Telemark fylkesbibliotek, og er et samarbeid mellom Bjørnestien barnehage i Horten, Vestfold og Telemark fylkesbibliotek, Leser søker bok og Norsk barnebokinstitutt.

Seks nye barnebøker med symboler

I Norge er det cirka ti tusen barn og unge som bruker alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK), men frem til 2023 var det kun tre papirbøker med ASK-symboler utgitt i Norge, i tillegg til noen digitale utgivelser. Vi oppfatter dette som en alvorlig mangel som vi har meldt inn til kulturministeren og som vi har skrevet og snakket høyt om.

Det er derfor gledelig at våre erfaringer og forskningsprosjektet Bok til alle fysisk og digitalt nå har også bidratt til at Statped har fått en ekstra bevilgning over statsbudsjettet som skal brukes til å produsere seks bøker med grafiske symboler i løpet av 2024

Vi skal fortsette å jobbe for å fremme metoder som hjelper oss å gi alle barn et godt litteraturtilbud. Alle barna skal få formidling av litteratur. Alle barna skal kunne lese med hele seg, både fingre, øyne og ører.

Relaterte innlegg